vakcina

2021.08.07. 07:00

Az iskolákban is oltanak

Van olyan intézmény, ahol már fel is mérték, hány szülő kéri gyermekének a vakcinát.

Hegyi Erika

20210719 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Beoltva, védetten indulnak nyaralni a fiatalok. képen: dr. Ujhelyi János orvos

Forrás: MW

Fotó: DODÓ FERENC

A kormány döntése alapján idén augusztus 30–31-én az iskolákban is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást a 12–18 éves diákok. Az intézmények korábban már kaptak ennek megszervezéséről egy levelet a kormányhivataltól, a határ­idő augusztus 5-e lett volna, de mivel a nyári szünetben szabadságon vannak a pedagógusok, az igényfelmérés valószínűleg augusztus második felére tolódik.

Újabb lehetőség

A tervek szerint a vakcinákat az iskolák épületében adják majd be, ugyanakkor az intézmények nagy száma miatt összevont oltóhelyeket is kialakíthatnak, erre a tankerületek tehetnek javaslatot. A kormányhivatalok arról is tájékoztatták az intézményvezetőket, megkeresték az iskolaorvosokat, hogy felmérjék, mennyien hajlandóak közreműködni az oltásokban, ugyanakkor az igazgatókat is arra kérik, egyeztessenek intézményük orvosával. A ­12–18 évesek oltásához a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat is be kell szerezniük.

A fiatalok oltása egyébként már korábban elkezdődött. Most is regisztrálhatnak a szülők az oldalon, és foglalhatnak időpontot gyermeküknek az oltópontra. A tanév eleji oltás egy újabb lehetőség a 12–18 éves diákok számára.

Barta József, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola igazgatója jelezte, ők már felmérték az igényeket. Kiderült, a szülők sok gyereket beoltattak. Az érintett korosztály több mint 30 százalékát, de az augusztus végi oltási kampányra is jelentkeztek. A felmérést rövid időn belül le tudták bonyolítani, a Kréta oktatási rendszeren keresztül.

– Úgy vélem, hogy jelenleg nincs jobb védekezés a koronavírus ellen, mint az oltás. Épp ezért a szülőknek felelősen kell gondolkodniuk, hiszen a döntés az ő kezükben van. Megértem azokat a szülőket, akik a vakcinától féltik a gyermeküket, hiszen olyan oltásról van szó, aminek a klinikai vizsgálati szakasza nagyon rövid volt, de a betegségnél nincs rosszabb. Amilyen módon csak lehet, ezt el kell kerülni – hangsúlyozta az intézményvezető.

Hozzátette: az oltás technikai menetéről még nem sokat tudni. Ha az iskolaorvos vállalja a vakcinák beadását, akkor valószínűleg ő lesz ennek a felelőse.

Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke hangsúlyozta, azt, hogy hány diák kéri az oltást, a nagyobb iskolákban az igazgatók egyedül nem tudják felmérni. Ehhez mindenképpen szükség van az osztályfőnökök segítségére, hiszen nekik minden szülőhöz van elérhetőségük.

Az előző tanévek digitális oktatása alatt csoportot is létrehoztak valamelyik közösségi oldalon, és ott van a hivatalos platform, az e-napló, ismert nevén a Kréta-rendszer. Az új tanév előkészítése a legtöbb iskolában augusztus 23-án indul, de vannak intézmények, ahol már ­16-ától be kell járniuk a pedagógusoknak. Ez alatt az egy-két hét alatt tudják majd felmérni az igényeket és megszervezni az oltási kampányt.

Molnár Zoltán a fiatalok oltásával kapcsolatban jelezte: véleménye szerint az a helyes, ha a szülő és a gyerek közösen megbeszélik, kérik-e a vakcinát, vagy sem.

– Én személy szerint oltáspárti vagyok, hiszen az oltás megvéd a betegségtől és annak súlyos következményeitől. Ha azonban a szülő másként gondolja, azt is el kell fogadni. Az biztos, hogy a tanév zavartalan kezdése és lebonyolítása miatt fontos lenne, hogy a pedagógusok után a diákok is megszerezzék a védettséget – fogalmazott az elnök.

(A borítóképen: A tanév első napjaiban az iskolákban is felvehető az oltás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában