elhagyott járművek

2021.08.12. 20:00

Autótemető a városban

Nagyvárosban sokan nem tudnak mit kezdeni a nem használt autóikkal, egyszerűen hagyják őket a parkolókban rozsdállni.

Bacsó István

20210810 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Több hónapja otthagyott Suzuki Swift parkol Miskolcon az Avason, a Szentgyörgy úton.

Fotó: Bujdos Tibor

Időről időre forró témává válik a városban parkoló, elhagyott járművek ügye, amelyek akár éveken át állnak mozdulatlanul egy-egy parkolóban, gazdátlanul, a helyet foglalva. Miközben állapotuk egyre romlik. Látszólag érthetetlen a dolog, hiszen a folyamat elején ezek általában még nem roncsautók, hanem értéket képviselő gépjárművek, amelyeket el is lehetne adni használt autóként, vagy ha minden kötél szakad, az állapot azt indokolja, akkor egy autóbontónak alkatrészként.

Csak a helyet foglalják

A napokban is találtak olvasóink két személyautót is Miskolcon, az Avason, amelyekről az ott élők tudják, hogy évek óta nem mozdultak el, és látják, hogyan eszi őket az idő vasfoga, avagy a vandálok akciói. Kilyukadt abroncsok, betört üvegek. Van, amelyben – szemtanúk szerint – laknak is hajléktalanok. Vagy egyfajta raktárnak használják.

Sőt, olyan is van, ahol ismerik a tulajdonost is, és – talán adatvédelmi szempontból aggályosan – a címét is kiírják a közösségi médiás platformokon. A járművek azonban továbbra sem mozdulnak.

Mi lehet az oka, hogy ilyen komoly értéket veszni hagynak a tulajdonosok? És mit tehet a szomszédság és a város, hogy megszabaduljon a közterületet elfoglaló járművektől és az ilyen leamortizált szégyenfoltoktól?

A témát újból felvető poszt alatt kommentelők szerint az éppen szóban forgó egyik autó tulajdonosa egy idős ember. Aki valószínűleg már nem vezet. Ezért a ház előtti parkolóban „felejtette” a kocsiját. Valaki nyilvános adatbázisban megnézte, hogy a forgalmi engedély is évek óta lejárt. Más tudni véli, hogy az autó a „banké”, mert jelzálog van rajta. A tulajdonos már lemondott róla, a bank még nem foglalta le. Ezért áll. Közterületen. Mindenki jobban járt volna a közös értékesítéssel. A parkolót keresgélő szomszédok és a város is.

Tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni. Sokan úgy gondolják, hogy olcsóbb így megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, mint elvinni egy bontóba, mert előbb-utóbb vagy a rendőrség, vagy a közterület-felügyelet úgyis elszállítja majd. Erről a KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet – rendelkezik, amely az 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja”.

Az ördög a részletekben van: „eltávolíthatja”. Vagyis nem köteles. De bejelentésre általában eljárnak az ügyben. Tehát, ha ilyet látunk, érdemes a kijelölt hatóságnak jelezni, amely Miskolcon a Miskolci Önkormányzati Rendészet (Miör).

(A borítóképen: Már a fű is körbenőtte a „gazdátlan” autót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában