Falka Napok

2021.08.01. 14:00

Amit a nagyragadozókról tudni kell és tudni érdemes

Hagyományteremtő szándékkal rendeznek Falka Napokat augusztus 7-én, illetve 8-án Aggteleken.

A bear is pictured next to her three cubs at a bear observatory next to Tusnad touristic resort in central Romania, October 19, 2019. - Romania has Europe's highest number of brown bears which have always been a common sight in Cusma, but residents say that the bears never used to venture into farms to take animals. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az esemény célja, hogy megismertesse a nagyragadozókat és élőhelyeiket az érdeklődőkkel, valamint jó gyakorlatokat mutasson be az együttélésre. Hiszen az őshonos nagyragadozók – a hiúz, a farkas, a medve – folyamatosan jelen voltak hazánkban.

Számuk azonban üldöztetésük miatt megfogyatkozott. Az 1980-as évektől természetes úton ismét megjelentek, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza.

Ma már az Északi-középhegység teljes területén, a Börzsönytől Zemplénig előfordulnak ezek az őshonos és fokozottan védett fajok, azonos élőhelyen osztozva a helyiekkel.

Bár a nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, az együttélés sokszor konfliktusokkal jár.

Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai erdőkben, sok lépésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük.

Várják a látogatókat

A szervezők – a WWF Magyarország, a WWF Szlovákia és Aggtelek önkormányzata – a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló Falka Napokon természetismereti programokkal, túrákkal, koncertekkel, filmvetítéssel és szakmai műhelybeszélgetésekkel várják az érdeklődőket Magyarországról és Szlovákiából egyaránt. A látogatók nemcsak passzív résztvevői lehetnek az előadásoknak és a filmvetítéseknek, azokat követően kérdéseket is feltehetnek, beszélgethetnek az alkotókkal és a szakemberekkel.

Este a jó hangulatról a somorjai Varkocs és a magyarországi Sezlony együttes gondoskodik. Emellett a rendezvényen a régió kézművesei és árusai is lehetőséget kapnak portékájuk bemutatására, értékesítésére.

(A borítóképen: A medve a környező országokból települhetett vissza (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában