tűzijáték

2021.08.19. 19:00

Állatainknak se legyen pánik az ünnep

A tűzijáték kedvencünknek nem öröm, a mi dolgunk figyelni, hogy ne szaladjon világgá.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár idén Miskolcon nem lesz központi tűzijáték, de a megyében sok helyen még mindig tartják ezt a szokást augusztus 20-án. Kisállatainkat gyakran sokkolja a durrogás. Az ijedt kutya félelmében elszökhet, a macska pedig támadóvá válhat – hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A chip életet menthet

Seress Zoltán, az egyesület elnöke néhány hasznos tanácsot adott az állattartóknak:

– Kedvencünket semmiképpen ne vigyünk magunkkal az ünnepi rendezvényekre, még akkor sem, ha más közösségi programon az állat nyugodtan viselkedik. Otthonainkban a hang- és fényhatás idején zárt helyen tartsuk a háziállatot. Amennyiben korábban ez nem történt meg, még a hosszú hétvége előtt lássuk el megfelelő bilétával és chippel, amely élő elérhetőségeinket tartalmazza. Ha mégis bekövetkezik, hogy kisállatunk eltűnik, érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, mert menekülés közben rövid idő alatt nagy távok megtételére képes – sorolta az állatvédő.

A sátoraljaújhelyi menhelyen már felkészültek a háromnapos hétvégére, mert ott tűzijátékkal ünnepel a város.

– A legtöbb védencünket ismerjük és tudjuk, hogyan reagálnak ilyen helyzetben. A napokban kitört nagy vihar alatt is megtapasztalhattuk – mondta Szilágyi Lászlóné, a Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány alapító tagja. – Általában nem szokott velük komoly gond lenni, mert biztonságos helyen vannak és behúzódnak a házaikba. A tűzijáték sem hosszú, legtöbbször még negyedóra sincs. Arra sajnos nincs kapacitásunk, hogy ügyeletet vállaljunk. Viszont azt tapasztaltuk, hogy az ünnepek után mindig több bejelentés érkezik eltűnt, vagy talált ebekről. Kérjük, hogy a bejelentő pontosan határozza meg az állat helyét és ha megoldható felügyeljen rá, amíg a helyszínre érünk, mert rengeteg a téves riasztás!

Zárjuk be, figyeljünk rá!

A tűzijátékok alatt elveszett kutyák és macskák mentésére specializálódott országos szinten a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet. Bár augusztus 20-án nem működik a telefonszámuk, de széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek a témát illetően.

– Fontos előre tájékozódni, hogy a környéken mikor lesz tűzijáték. Már az esemény előtt egy órával érdemes bezárni a házba, vagy a garázsba a kinti kutyust, különösen ha tudja a gazdi, hogy állata szökős – javasolta Pintér Attila állatvédő, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet szervezője. – Kikötve sose hagyjunk ilyenkor kutyát, mert menekülés közben felkötheti magát a lánccal. A benti kedvencnek pedig kapcsolhatunk televíziót, vagy olyan zenét, ami elnyomja a kinti durrogtatást. Már a puszta jelenlétünk is megnyugtathatja, de legjobban tesszük, ha foglalkozunk vele. A séta időpontját ne a tűzijáték idejére tervezzük! A nagyon félős kedvencnek az állatorvossal való konzultáció mellett nyugtatót adhatunk. A macskákat ritkábban érinti ez a probléma, de néhány cica hasonló tüneteket produkál, mint a kutyák. Ha augusztus 20-án eltűnik az állatunk, célszerű minél hamarabb keresni. Érdeklődhetünk az állatorvosnál, a közeli gyepmesteri telepeken és menhelyeken. Emellett a közösségi médiában szintén érdemes fényképpel, telefonszámmal meghirdetni szökött kedvencünket. Hogyha pedig találunk egy háziállatot, akkor fotózzuk le és posztoljuk ki. Amennyiben megtehetjük, vigyük el egy chipleolvasóhoz és tartsuk magunknál, amíg megérkezik a gazdája, vagy adjuk le egy menhelyen.

Időben nyugtatózzuk!

A nyugtatókat minél előbb szerezzék be a gazdik, mert a legtöbb csak néhány napon belül fejti ki a hatását.

– Ma már nagyon sokféle nyugtató készítmény van forgalomban, gyógynövény és kémiai alapú egyaránt. Érdemes az állatgyógyszertárban is érdeklődni, hogy melyiket ajánlják az adott kedvencnek, különösen, ha vény nélkül szeretnénk vásárolni – ajánlotta dr. Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház praxisvezető, kamarai specialista állatorvosa. – Létezik olyan elektromos párologtató is, amely a tablettákhoz hasonló bódító hatást vált ki. Arra azonban jó, ha odafigyel a gazda, hogy csak néhány tabletta létezik, ami 24 órán belül hat. A többit hamarabb be kell adni, hogy legyen ideje felszívódni a szervezetben. A kutya testmérettől függhet az adagolás és a gyógyszerallergiára, vagy a krónikus betegségekre is tekintettel kell lenni, ezért mindenképpen lényeges előzetesen konzultálni az állatorvossal. A benyugtatózott kedvenc mellett pedig jobb, ha ott marad a gazdi és felügyel rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában