forgalomátterelés

2021.08.18. 20:00

Áldatlan állapot Hidasnémetiben

Napi 2500-3000 jármű száguld át Hidasnémeti főutcáján, pedig csak 40-nel mehetnének.

Hegyi Erika

Forrás: PH

Amióta ráterelték a 3-as út forgalmát Hidasnémetire, a településen tarthatatlan a helyzet, jelezte az Északnak Becse Csaba, a község polgármestere. Hiába helyeztek el Hidasnémeti főutcája mentén több mint tíz 40-es táblát, a kamionok 80-90-nel száguldoznak, a személyautók pedig még többel. Ez pedig rendkívül balesetveszélyes, hiszen az emberek a főutcán fekvő üzletekbe járnak vásárolni. Itt található a gyógyszertár, a lottózó és a bankautomata is. Kerékpárral már senki nem mer a helyiek közül a főutcán közlekedni – sorolta a polgármester.

Az előzményekről szólva elmondta, június végén kezdődött ez a helyzet, amikor az M30-as autópálya építése miatt a teljes forgalmat Hidasnémetire és Tornyosnémetire terelték. A kivitelező tájékoztatása szerint ez az állapot október végéig tart majd, és a polgármester nagyon reméli, hogy tényleg csak addig, mert jelenleg áldatlan állapotok uralkodnak a településen. Van ugyan a község határában egy szűk körforgalom, de amint ezen átjutnak a járművek, elkezdik a száguldást.

Hiába a tábla

– A kivitelezőnek köszönhetően háromszáz méterenként figyelmeztetik a sofőröket a 40-es sebességjelző táblák, de a KRESZ-t senki nem tartja be. Jó kapcsolatban vagyunk az Encsi Rendőrkapitánysággal, többek között tőlük kértünk segítséget. Az egyetlen megoldást ugyanis a traffipax jelentené. A rendőrkapitányságnak azonban nincs elég sebességmérője, így nem tud állandóan jelen lenni Hidasnémetiben. Abban azonban segítettek, hogy a gönci őrsről gyakrabban látogatnak rendőrök a településünkre, azonban napi 24 órában ők sem lehetnek itt. Pedig amikor a sofőrök meglátják a rendőrautókat, rögtön csillapodik a forgalom – vázolta a helyzetet a polgármester.

Azzal folytatta, hogy a közútkezelőtől is kértek segítséget. Szerették volna, ha zebrákkal, jelzőlámpával vagy forgalomlassító kapukkal javítanak a mostani helyzeten, de a közútkezelő azt válaszolta, hogy a tervezés és az előkészületek hosszú időt vesznek igénybe, a forgalomelterelés pedig csak ideiglenes.

– Arra hivatkoznak, hogy a KRESZ-t mindenkinek be kell tartania. De hiába, ha senki nem tartja be! Ha pedig baleset történik, vagy tragédia, akkor a polgármestert fogják elővenni, hogy miért nem intézkedett. Vannak olyan mellékutcák, amelyek nem igazán beláthatók, ott még veszélyesebb a helyzet. Nem ritka, hogy ezekből az utcákból több percig nem lehet kikanyarodni a főútra, mert egymást érik a járművek – sorolta tovább a problémákat Becse Csaba.

Hozzáteszi: már arra gondoltak, hogy valakit munkaidőben kiállítanak az út mellé fényvisszaverő mellényben, egy traffipaxnak látszó tárggyal. Tudják persze, hogy ez nem megoldás, de valamit tenni kell, mert nemsokára kezdődik az iskola, és a gyerekeknek is át kell majd kelniük a forgalmas úton – tette hozzá a polgármester.

(A borítóképen: „Telt ház” Hidasnémeti főutcáján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában