csípés

2021.08.28. 19:00

Akár veszélyes is lehet a darázscsípés

Nyáron természetes a darazsak jelenléte, de sokan nem tudják, hogy mit kell tenni csípés esetén.

Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napokban egy bükki túrázót ért darázscsípés, akinél súlyos allergiás reakciók jelentkeztek. A rossz állapotban lévő ember keresésére mentőhelikopterrel indultak, akit végül sikerült időben megtalálni és megmenteni. Valószínűleg mindenki találkozott már darázzsal és annak kicsinek tűnő, de annál fájdalmasabb és nehezen múló csípésével. Vannak, akik szerencsések, akiknek csak pár napig tartó kellemetlen piros folt lesz a bőrén, de sajnos vannak olyanok, akiknél komoly allergiás reakciót vált ki a rovar szúrása.

Antihisztaminra van szükség

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Régi és nem is hatásos módszert szoktak még mindig alkalmazni a leggyakrabban, amely generációról generációra terjed. A kalcium valamely formájának bevételét javasolják csípések esetén, így a darázsénál is. Ez nemcsak hogy nem hatásos, de gyakran akár a tünetek erősödését is okozhatja. Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalciuminjekció vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomáscsökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni – írja az egeszsegkalauz.hu.

Csípés esetén külsőleg

A szakemberek azt javasolják, ha csípés ér minket, és allergiás reakciót észlelünk magunkon, akkor haladéktalanul antihisztamin-tartalmú készítményt kell bevenni, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. A külsőleges sérülést hűteni kell, ezzel is csökkentjük a szövetek mélyebb gyulladását, illetve a fájdalom is csökkenni fog, mivel részben érzéketlenné válik a terület. Amennyiben már a csípés 1 napos, próbálkozhatunk felületi kezeléssel, amely segíti a bőrszövetek regenerálódását.

Súlyos reakció esetén

Mivel a rovarméreg-allergia életet veszélyeztető állapot, ilyen esetben azonnal ki kell hívni a mentőt. Kalcium vagy antihisztamin (pl. Fenistil tabletta vagy csepp) beadása ilyen esetben nem fog hatni, csak az adrenalintartalmú önbelövő injekció (Epipen, Anapen) vagy a Tonogen injekció segíthet. Aki tudja, hogy allergiás, annál nagy valószínűséggel található ellenanyag, így ellenőrizzük az érintett táskájában, nincs-e önbelövő gyógyszer, ami azonnal beadandó. Az injekció sikeres beadása után, ha a beteg jobban lett, akkor is kórházba kell szállítani, és ott még 48 órán keresztül megfigyelés alatt tartani – javasolja az egeszsegkalauz.hu. Sokan a tünetek késői felismerése miatt kerülhetnek életveszélyes állapotba, ezért fontos ezekkel tisztában lennünk és hívni a 112-es segélyhívót.

(A borítóképen: Szívesen fészkelnek lakóépülethez, így otthon is érhet bárkit darázscsípés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában