épületátalakítás

2021.08.06. 19:30

A Zenepalotában marad majd a zenei képzés

A bartókosok a készülő művészeti központban egyelőre a közismereti tárgyakat tanulhatják, ha elkészülnek az épületátalakítással.

Fotó: Ádám János

A napokban kezdődött meg a város szívében régebb óta üresen álló egykori Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola épületének átalakítása, összességében 804 millió forintból.

Közel a művészethez

A tervezés az előző önkormányzat idején indult. Az akkori városvezetés az ingatlanba annak elhelyezkedése – a Művészetek Háza, a Miskolci Galéria, a Miskolci Nemzeti Színház közelsége – miatt művészeti központot tervezett, a megvalósításához pedig forrásokat rendelt különböző pályázati lehetőségek kihasználásával.

Az elképzelések szerint ebben az új intézményben tanulhatnának majd táncot, zenét, de akár képzőművészetet is a növendékek az alapszinttől a szakgimnáziumi szintig. Az új épület kialakításáról szóló elképzelés különösen azért volt méltánylandó, mert például a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium évtizedek óta méltatlan körülmények között, több telephelyen működik a városban.

A városban elérhető művészeti képzések egy helyszínre koncentrálása pedig nemcsak hatékonyabbá tehetné az oktatást, hanem egy új szellemi bázist is létrehozna a belvárosban.

A Szentpáli épületének majdani funkciójára vonatkozó elképzelések változásáról nem tudni. Várhatóan ide költözik a középfokú zeneművészeti oktatás, viszont egyelőre csak a közismereti tárgyakat tanítják majd az új helyszínen.

A növendékek hangszeres zenei képzése továbbra is az egyetem fenntartásában lévő Zenepalotában történik majd, tudtuk meg Papp Sándortól, a zeneművészeti kar dékánjától.

A hírhez kapcsolódik, hogy az egyetem a felsőfokú komolyzenei képzés mellett könnyűzenei fakultás elindításában is gondolkodik, ám ennek telephelye nem Miskolcon, hanem a fővárosban lenne.

A Zenepalota épületét azonban az egyetem is fejlesztené: koncertstúdiót alakítanának ki az alagsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában