Közlekedés

2021.08.05. 07:00

A KRESZ alól nincs kivétel

A járdán kerekezett, nagy sebességgel. Tragédia lett a vége.

Hegyi Erika

Asian man courier on bicycle delivering food in town streets with a hot food delivery from take aways and restaurants to home, express food delivery and shopping online concept.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Miskolcon a NetPincér biciklis futára szabálytalanul, nagy sebességgel hajtott a járdán, amikor egy 47 éves nő kilépett elé az egyik kapualjból. A kerékpáros olyan gyorsan haladt, hogy egyikük sem tudta elkerülni az ütközést. A futár hívta ki a sérülthöz a mentőket, majd a helyszínelés ideje alatt végig a földön ült összeroskadva.

A baleset július 22-én történt a délutáni órákban, a Horváth Lajos utcában. A nőt a mentőszolgálat munkatársai súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A gyalogos július 28-án belehalt sérüléseibe.

Megnőtt a számuk

Az ételfutárok munkája a koronavírus-járvány idején értékelődött fel, hiszen voltak olyan hónapok, amikor az éttermek, vendéglátóhelyek egyáltalán nem vagy csak korlátozott ideig tarthattak nyitva. Olyanok is vállalkoztak futárfeladatra, akik addig nem voltak túl gyakorlottak a kerékpározás terén, hiszen olyan munkakörben dolgoztak, ahol nem kellett használni a biciklit.

Noémi, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, futárként dolgozott egy rövid ideig. A kényszer vitte rá, mert külföldön dolgozott a járvány harmadik hulláma előtt, és amikor hazajött, nem kapott munkát. Így alternatív megoldásként ételfutárnak állt. Mint mondta, egy étteremnél kapott munkát, mely saját futárokat alkalmazott. Semmiféle munkavédelmi vagy balesetvédelmi oktatást nem kapott, csupán a munka menetét magyarázták el neki.

Takács Nóra a nagyvárosi kerékpározás terén szerzett sok-sok tapasztalatot, hiszen sokáig Miskolcon élt, most egy másik nagyvárosban dolgozik, de külföldi tapasztalatai is vannak a biciklis közlekedéssel kapcsolatban. Mint mondta, ő is ütött már el gyalogost, szerencsére nem lett súlyos következménye, de ennek szerinte az a legfőbb oka, hogy hazánkban nagyrészt azzal oldották meg a kerékpárutak kérdését, hogy a járdából vagy a forgalmas útból elvettek egy részt, és felfestették, hogy ezentúl az a kerékpársáv. Probléma az is, hogy a gyalogosok nem veszik komolyan a kerékpárutakat, ott tologatják a babakocsit és sétáltatják a kutyusukat.

– Teljesen más a kerékpározás kultúrája Hollandiában vagy Dániában. Ott egyértelműen elkülönül egymástól a járda, a kerékpárút és az út. Bár a miskolci baleset azért történt, mert a kerékpáros a járdán közlekedett, ráadásul túl gyorsan. Azt egyébként én is tapasztalom nap mint nap, hogy az ételfutárok száguldoznak a városban, sokszor szabálytalanul, mert abban érdekeltek, hogy minél több rendelést teljesítsenek, hiszen azután kapják a fizetésüket.

Azt, hogy valós problémáról van szó, jól jelzi, hogy a fővárosban az egyik belvárosi kerület polgármestere már ősszel felvetette, egyedi azonosító jelet kellene adni a kerékpáros és robogós futároknak. A javaslattal a biztonságos közlekedést és a kölcsönös odafigyelést szerette volna elérni, mert a megnövekedett étel- és csomagszállítás miatt a szabálytalanul közlekedők és a balesetek száma is megugrott.

Megkerestünk egy munkavédelmi szakértőt is. Hangsúlyozta, mivel a nagy ételfutár cégek egyéni vállalkozóként alkalmazzák a futárokat, nem kötelesek számukra baleset-vagy munkavédelmi oktatást tartani. A kerékpárral, robogóval vagy gépkocsival közlekedő futároknak azonban ismerniük kell a KRESZ-t, és az abban foglalt szabályokat kötelesek betartani.

(A borítóképen :Egyre több a kerékpáros ételfutár útjainkon)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kerekparut-a-megoldas-5694743/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában