Város a városban

2021.08.10. 13:00

A DAM jövőjéről tárgyaltak a napokban

Város a városban: ez volt régen a DAM területe 130 hektáron.

Hajdu Mariann

Fotó: Kozma István

Egy kisvárosnyi terület ez Miskolc szívében – kerítés védi –, nem léphet be ide akárki. Két-három évtizeddel ezelőtt 10-15 ezer ember járt be a kapukon nap mint nap dolgozni. Később ez a szám a gyár haldoklása idején csökkent, 2009 óta pedig nagyrészt üresen áll a terület. Igaz, működik néhány kisebb-nagyobb vállalkozás a kapukon belül, de a gyár nagy része az enyészeté.

Kidolgozzák terveiket

Másfél éve arról kérdeztük a miskolci önkormányzatot, hogy milyen tervei vannak a gyárterülettel, akkor azt a választ kaptuk: „Korábban felmerült, hogy a terület rekultiválását követően lakónegyedet alakítanának ki kapcsolódó szolgáltató-, kereskedelmi létesítményekkel, valamint a kulturális, szabadidős funkciójú hasznosítás (például tematikus látványpark) is. A városvezetésnek vannak tervei, ezek kidolgozása jelenleg is folyik, amint lesznek konkrétumok, közöljük a sajtóval” – válaszolták kérdéseinkre 2020 márciusában.

Nos, tájékoztatást nem kaptunk, de mint kiderült, a közelmúltban a város vezetése 12 tulajdonos cég képviselőivel egyeztetett a vasgyár jövőjéről. A tárgyaláson információink szerint elhangzott, hogy a város jövőbeni tervei között szerepel az iparterület infrastrukturális fejlesztése, az út- és vasúthálózat felújítása, az épületek rehabilitációja. Azonban mindez csak terv, hiszen a területen belül 158 különböző cég üzemel, amelyek osztatlan, közös tulajdonban vannak. Ebben a tulajdonosi formában szinte lehetetlen a piacon érvényesülniük, hiszen minden változtatáshoz minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia. Ezért az első lépés ennek megváltoztatása kell, hogy legyen.

Egy, a tanácskozáson részt vevő informátorunk szerint ez a probléma évtizedek óta fennáll, azóta nem sikerült senkinek megoldania. Márpedig a potenciális befektetők, ha hallanak ezekről a tulajdonviszonyokról, azonnal kihátrálnak az üzletből.

A tanácskozáson arról is szó esett, hogy érdemes lenne több épületet is műemlékvédelem alá vonni.

(A borítóképen: Elhagyatott gyárépületek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában