szúnyogcsípés

2021.07.04. 07:00

Van, akinek a szervezete hevesebben reagál a csípésre

A szúnyogcsípés nemcsak viszkető érzéssel, hanem fájdalmasabb tünetekkel is járhat.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szúnyogcsípések jelentkezhetnek csoportosan vagy elszórtan, viszkethetnek, időnként hatalmasra felduzzadva, fájdalmasan csúfíthatják el az ember különböző bőrfelületeit. A hazai szúnyogfajok csípésére adott reakció változatos megjelenést mutat, amely a rovar nyálában lévő fehérjéknek köszönhető. Nagyon ritka esetben a szúnyogcsípés egész testre kiterjedő reakciót is eredményezhet, nyirokcsomó-duzzanattal, máj-lép megnagyobbodással, lázzal, nekrotikus bőrtünetekkel.

Csecsemők, gyerekek

Az allergiás reakcióra kifejezetten fogékonyak a gyakori csípésnek kitett emberek, a csecsemők, gyerekek, akiket már ért csípés, de még nem alakult ki természetes immunitás, azok, akik ismeretlen szúnyogfajjal találkoznak, primer vagy szekunder immunhiányban szenvednek. A kiterjedt allergiás reakciót mutató személyeknek napi szintű antihisztamin-szedés javasolt, de alkalmazhatnak szteroidtartalmú krémeket, antibiotikumokat is orvosi előírás alapján.

Török Lajos gyermekorvos az Észak kérdésére elmondta, hogy kifejezetten szúnyog­allergiát nem jegyez az orvostudomány, ellenben az előfordulhat, hogy úgynevezett allergiás alkatként valaki érzékenyebben reagál a szúnyog vagy egyéb más rovar csípésére. Ebben az esetben a tünetek nem a szokványos módon jelentkeznek.

Csökkenthető a reakció

– Köztudottan a szúnyognak is rengeteg fajtája van, akadnak közöttük olyanok, amelyek erősebb reakciót váltanak ki a csípésükkel, mint az átlagos társaik. Tapasztalataim szerint ezek szúnyoggyérítés során jelennek meg nagyobb számban, amikor felbolydul a szúnyogközösség, kirajzanak a kikelt rovarok, intenzívebben repkednek és „szedik áldozataikat”. Hasznos tanácsokon kívül van olyan gyógyszer, elsősorban kenőcs, ami vényre kapható, azt fel szoktam írni időben, akár már kora tavasszal, így amikor megtörténik a csípés, rögtön alkalmazható és csökkenthetők a reakciók. Ezt a kenőcsöt bárki magával is viheti, ha olyan helyre megy, ahol várható a szúnyog megjelenése, de este hazaérve is használható a friss csípésekre – mondta a háziorvos.

– A patikákban további hatékony, vény nélküli szúnyog- és kullancsirtó szerek kaphatók, amelyek már egyéves kortól használhatók, ártalmatlanok, nem váltanak ki kóros reakciót, a szúnyogot is irritálja, így meg sem közelíti az embert. A szervezet hevesebb reakcióját ki lehet nőni: ovis, sulis kor után már alig-alig tapasztalják a korábban érintettek. A szülőknek javaslom, hogy csecsemővel semmi esetre se menjenek olyan helyre, még az előbb említett készítményekkel felkészülve sem, ahol a rovarcsípés megtörténhet. Bár láttunk már csúnya eseteket, arra még nem volt példa, hogy súlyos akut esemény miatt valakinek kórházi segítséget kellett kérnie – tette hozzá végezetül.

Ideiglenesen hatottak

Mariann kisebbik lánya már egészen pici korától kezdve szenved enyhe lefolyású allergiától, talán ez az oka annak, hogy hevesebben reagál a szúnyogcsípésre.

– Mindig göbszerűvé váltak, bepirosodtak a csípések, csészealj nagyságúra dagadtak – mesélte az édesanya. – Használtunk rájuk különböző készítményeket, rázókeverékeket, de csak ideig-óráig fejtették ki hatásukat. Míg kicsi volt, mindig igyekeztük elkerülni azokat a helyeket, ahol sok szúnyogra lehetett számítani, de ez nem minden esetben volt kivitelezhető. Legutóbb, amikor először utazott mediterrán térségbe, nagyon aggódtam, az orvos javaslatára homeopátiás szereket alkalmaztunk, de azoknak a hatására nem vettünk észre különösebb javulást. A nagyobbik lányomat gyermekkorában a rovarcsípések egyáltalán nem irritálták súlyosabban, viszont az idei évben arra panaszkodott, hogy neki is hatalmasra nőttek meg a csípései, amit akár új szúnyogfajok is okozhatnak – vetette fel Mariann.

(A borítóképen: Piros folt, göbösödés, erős viszketés jelentkezhet szúnyogcsípéskor az arra érzékenyeknél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában