avatás

2021.07.03. 18:00

Ünnepélyes szoboravatás Szirmabesenyőben

Történelmünk egyik legnagyobb festőművészének állítottak emléket.

Bodnr Krisztin, Csbr Katalin s Juhszn Molnr Mria

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepélyesen felavatta a Szinyei Merse Pál festőművészt ábrázoló szobrot Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete péntek délután.

A szobrot Sánta Csaba szobrászművész alkotta.

– Hónapok óta készülünk rá, talán azt is mondhatom, hogy évek óta, hiszen a tervezés már korábban, az előző önkormányzati ciklusban elkezdődött. A szobor felavatását a 2020-as esztendőben szerettük volna megvalósítani, de ez a pandémia miatt nem történhetett meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült méltó környezetben elhelyezni a világhírű festőművész szobrát a római katolikus templom és a Hősök kertje szomszédságában kialakított szép parkban, mely egy új, látványos színfoltja lett a településnek, amelyen sokan dolgoztak a tervezéstől egészen a kivitelezésig – emelte ki a polgármester. – Szobrot elismert híres embereknek állítunk, azért, hogy tisztelegjünk munkásságuk előtt, hogy lerójuk tartozásunkat, mintegy emlékeztető jelként kifejezve irántuk nagyrabecsülésünket és hagyományainkat építve, gondoskodjunk alkotásaik halhatatlanságáról, és utódainknak méltó példát mutassunk – mondta Bodnár Krisztián polgármester.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: „Szirmabesenyő mindig is egy nagyon szép település volt, ami vonzóvá tette a városban élők számára is. Legyünk büszkék arra, hogy egy világhírű és történelmünk legnagyobb festőművészének szobrát avathatjuk. Ösztönözzön ez bennünket arra, hogy még jobban tanulmányozzuk a művészetét, és hogy még jobban gondozzuk tehetségeinket, művészeinket.”

(A borítóképen: Az avatás után megkoszorúzták a szobrot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában