Miskolc

2021.07.06. 20:00

Túl zajos nyári éjszakák

Nagyon sokféle zajjal kell együtt élnünk, de nem kötelező mindegyiket elviselnünk.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, hogy évente egyszer rendez valaki egy nagyobb partit, vagy rendszeresen zavarja a környéken élőket. Előbbinél a szervező jó, ha szól a szomszédoknak, felhívva a figyelmüket a nagyobb zajra, zenére. Így ha tehetik, a környéken élők azt is eldönthetik, hogy hol töltsék az aznap estét. Persze, ez nem minden eseménynél ilyen egyszerű. A csendháborító programok ellen is fel lehet lépni. Ha a megbeszélés nem hoz eredményt, akkor a rendőrség is szóba jöhet, illetve a település jegyzőjénél is lehet kezdeményezni eljárást a zaj okozója ellen.

– Nemrég a történelmi Avasról hallatszott egy DJ zenéje, úgy tudom, a közösségi portálról informálódva, hogy talán valakinek a születésnapja volt. Annyira hangos volt, hogy nem tudtunk tőle pihenni. Ez nagyon zavaró – nyilatkozta Nagy Zoltán András, aki szerint ezeket a magánrendezvényeket nem lehet megakadályozni.

– Hozzám is eljutott több hasonló panasz, de korábban Miskolctapolcáról is sokan megkerestek ilyen ügyek kapcsán. Erről dr. Nagy Ákos ügyvéd, Miskolc önkormányzati képviselője nyilatkozott az Északnak. – Ezt már a közgyűlési ülésen is szóvá tettem, hiszen olyan jelentős zajjal járnak időnként ezek az események, ami már az ott lakók pihenését és nyugalmát is megzavarja.

– Egyszerre kellene megfelelni egy szórakoztató rendezvénynél a tömegek szórakoztatási igényének és az ott lakóknak, hiszen Miskolctapolcán és a belvárosban is élnek emberek, és nekik is vannak pihenési igényeik.

Együttélés, odafigyelés

Nem könnyű mindenkinek megfelelni, de érdemes néhány fontos szabályt figyelembe venni. Vannak alkalomszerű események, amiket egy évben csak egyszer rendeznek, például ilyen lehet a születésnap. Ilyenkor Nagy Ákos szerint érdemes már előtte felhívni a figyelmét a lakóközösségnek arra, hogy hangosabb este várható.

„A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény kimondja, hogy a környező ingatlan tulajdonosainak nem kötelességük eltűrni a szükségtelen zajt” – foglalta össze az önkormányzati képviselő. – Mindenkit megillet a birtokláshoz való jog, vagyis hogy nyugodtan használhassa az ingatlanját. Legvégső esetben, ha a zajhatás óriási, akkor birtokháborítási eljárást lehet indítani a település jegyzőjénél.

Ugyanakkor érdemes elsőként békés megoldásokat keresni.

– Ha tudjuk, hogy honnan jön a zaj, ki a zaj keltője, akkor a megbeszélés is eredményre vezethet – hangsúlyozta dr. Nagy Ákos. Ha túl nagy a zaj, és a megbeszélés nem lehetséges, vagy nem vezetett eredményre, a rendőrséget is fel lehet hívni, hiszen ennek nyoma marad, és a rendészet értesítése is indokolt lehet. Ha pedig rendszeres és visszatérő a zaj, amit már nem lehet tolerálni, akkor a birtokháborítási eljárás megindítása a megoldás.


A tények

Hány decibel a csendháborítás?

Kisvárosi, falusi lakóterületnél, oktatási létesítmények területén, zöldterületeken és temetőknél 6 és 22 óra között 50 dB; 22 és 6 óra között 40 dB

Nagyvárosi, sűrűn beépített, vegyes lakóterületnél 6 és 22 óra között 55 dB; 22 és 6 óra között 45 dB;

Az épületek zajtól védendő lakóhelyiségeiben a határ egységesen 6 és 22 óra között 40 dB, 22 és 6 óra között pedig maximum 30 dB lehet.

(A borítóképen: Egyre több a szabadtéri rendezvény – nem mindenhol veszik figyelembe a környékbeliek tűrőképességét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában