ivóvízminőség-javító program

2021.07.29. 11:30

Tisztább az ivóvíz 78 településen

Befejeződött az észak-magyarországi régió több települését érintő ivóvízminőség-javító program.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

Szerencs önkormányzata 78 település együttműködésével gesztorként 2008-ban nyújtott be pályázatot az ivóvíz minőségének javítására. A projekt célkitűzéseként az életminőség javítását, a minden szempontból megfelelő, egészséges és élvezhető ivóvíz folyamatos biztosítását fogalmazták meg, valamint annak vállalását, hogy az uniós előírásoknak megfelelő szintre csökkentik az érintett településeken az ivóvíz minőségét szennyező anyagok koncentrációjának határértékét.

A 2012-ben indult projekt két szakaszban KEHOP hazai és európai uniós KEOP-pályázati pénzügyi források felhasználásával valósult meg. A program beruházója a Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás volt. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt július 28-án tartották meg Szerencsen a Turisztikai Központban.

– A víz az egyik legdrágább kincsünk a Földön. Sajnos a világ sok részén nincs elegendő és megfelelő minőségű ivóvíz. Éppen ezért kötelességünk óvni és megőrizni a jövő nemzedékének. Kérem önöket, dolgozzunk továbbra is közösen azért, hogy ez a jövőben is így legyen – mondta Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az elmúlt 15-16 év egyik legnagyobb beruházásának nevezte a fejlesztést.

– A 78 település életét meghatározó fejlesztéssorozat nemzetgazdasági szempontból is jelentős beruházásnak számít. A projekt megvalósításához a magyar kormány több mint 6 milliárd forintot nyújtott – mondta az államtitkár.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője beszédében a vizek védelme mellett az illegális hulladéklerakás visszaszorítására hívta fel a figyelmet.

– Büszkék lehetünk, mert együtt olyan projektet valósítottunk meg, amely fenntartható fejlődésünk részét képezi – tette hozzá.

– Az elmúlt másfél évtizedben a többi közt új víztermelő és ivóvízkutak, összekötő távvezetékek és vízkezelő berendezések épültek, megtisztultak az ivóvízhálózatok, és elkészült az elöregedett ivóvízvezetékek rekonstrukciója is – sorolta a munkálatokat Kiss Attila projektvezető. A programban részt vevő települések lakói a mintegy nettó 7,2 milliárd forintos beruházás révén olyan tiszta és jó minőségű vizet ihatnak, melyben az arzén, az ammónia, a nitrit, a vas, a mangán és a bór immár az európai uniós és a hatályos hazai jogszabályok szerint meghatározott érték alatt van.

(A borítóképen: Nyiri Tibor, Koncz Zsófia, Steiner Attila és Kiss Attila a projektzárón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában