Igazkincs Református Óvoda

2021.07.28. 13:00

Szeptember elsején nyílik meg a református óvoda Sárospatakon

Az intézmény már várja a szülők jelentkezését a következő nevelési évre.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Igazkincs Református Óvoda néven szeptember elsejétől új intézmény kezdi meg működését a Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásában Sárospatakon. A patinás épület már elkészült, a berendezés és az udvar kialakítása még a következő hetek feladata, de már várják azoknak a szülőknek a jelentkezését, akik azt szeretnék, hogy ebben az óvodában kapja meg a gyermekük azt a gondoskodást, amit szeretnének.

Történelmi épület

Az épület tervezői a Sárospataki Református Kollégium építész házaspárja, Sorosi Zsolt és Kalóczki Éva voltak. Utóbbi mesélte el lapunknak, hogyan is születtek meg az óvoda tervei, ami alapján elkészült a szép épület. Mint elmondta, a Kazinczy utcai villasoron található ház építése 1920-ra tehető, a homlokzata védett. Egy neves építész, Katona György tervezte egykor, a helyiek Csajka-házként ismerik. Csajka Endre ismert vaskereskedő volt Sárospatakon, ő építtette eredetileg a családja számára. Később is voltak még tulajdonosai az épületnek. Az építész hozzátette: a ház történetének ismerete fontos a tervezéskor, hiszen tisztelik elődeik művét, és ezzel a szemlélettel kezdenek a munkába. Ez történt a református óvoda esetében is. A nagy múltú épületet éppen ezért nem építették át, nem toldottak hozzá, hanem úgymond „kontúron belül” maradva igyekezték kialakítani azokat a funkciókat a belső terekben, amelyek tökéletesen megfelelnek egy ilyen intézmény számára. Így jött létre a két csoportszoba, a mosdók, a tornaszoba, a gyermekátadó, az egészségügyi elkülönítő, a dolgozók számára kialakított terek, a tálalókonyha, valamint a közlekedők. Az udvart is úgy igyekeztek kialakítani, hogy azon akár a lábbal hajtós gurulómotorral ugyanúgy lehessen közlekedni, mint a hamarosan megépülő játszórészen önfeledten játszani. Az építész köszönetet mondott a kivitelezőnek, a helyi Épszer Zrt.-nek, mert – mint mondta – nagyon színvonalasan valósították meg a terveket a cég munkatársai.

A vezető óvónői tisztséget Sikorszkiné Lovas Zsuzsanna tölti be, aki felvállalta az újonnan induló intézmény szakmai irányításának könnyűnek nem mondható feladatát. Mint közölte, előzőleg is egy egyházi óvoda intézményvezető-helyettese volt. Már a munkatársakat is kiválasztották, vele együtt négy óvónő és két dada foglalkozik majd azzal a mintegy ötven gyerekkel, akiket reményeik szerint a református óvodába járatnak majd szüleik. Hozzátette: már elkezdődött a szándéknyilatkozatok begyűjtése is, és sokan érdeklődnek az intézmény iránt. Elkészült az intézmény közösségi oldala is, ahová folyamatosan töltik fel a tudnivalókat. Hozzátette: még nincs teljesen a helyén minden, az eszközök, a játékok és a bútorok augusztus elején érkeznek meg, és a játszóudvar is ekkor készül el.

(A borítóképen: Sorosi Zsolt, Sikorszkiné Lovas Zsuzsanna és Kalóczki Éva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában