„Tedd képessé” program

2021.07.09. 13:11

Szalézi házat szenteltek

A fiatalok jövőjét is segíti a szalézi rend által átadott épületkomplexum Kazincbarcikán.

Detzky Anna

Andrásfalvy János szalézi tartományfõnök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, Pölöskei Gáborné, az innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelõs helyettes államtitkára (b-j)

Fotó: Vajda János

Megújult 2,2 milliárd kormányzati támogatásból a szalézi rend kazincbarcikai rendháza, plébániája, tanodája és közösségi épülete. A komplexumot a rend kápolnájában tartott zenés áhítat és a „Tedd képessé” program műhelycsarnoka terepbejárásának keretében adták át tegnap. A térség hátrányos helyzetű gyermekei szerezhetnek szakmát az új, professzionális helyszínen. Az épületet és használóit Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök áldotta meg. A résztvevők a Don Bosco Sportközpontban részletesen beszámoltak a beruházás megvalósításáról.

Lakások és közösségi tér

„Vitális Gábor atya, kazincbarcikai plébános kezdte a szalézi rendházat építeni, amelybe 2020. december 17-én költöztünk be – ismertette Ábrahám Béla, a Szent József Rendház vezetője. – A Don Bosco Kollégium mellett álló, eredetileg 1954-ben épült lakóház teljesen új acél- és tetőszerkezetet kapott. A rendház melletti másik két lépcsőházban pedig közösségi tereket, kápolnát, konferenciatermet és könyvtárat hoztak létre, illetve nyolc lakás is található benne. A teljes beruházásra kapott kormányzati támogatáson túl, a mellettünk található játszótér kialakításához Kazincbarcika önkormányzata járult hozzá.”

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere a szalézi rend és a város jó kapcsolatát emelte ki.

„Tizenöt éve ismerkedtem meg a szalézi renddel, és már akkor is komoly együtt gondolkodás volt a város és a szerzetesrend között. Ők olyanokat is tanítanak, akiket más nem, és hatalmas terheket vesznek le a város válláról. A most átadott beruházással Kazincbarcika rendkívül impozáns épületkomplexummal gazdagodik” – mondta a polgármester.

„Az elmúlt időszakban 11 beruházásra 920 millió forintos támogatást kapott egyedi kormánydöntéssel a város. Ez azt is mutatja, hogy még, ha eltérő nézeteket is vallunk, képesek vagyunk együtt dolgozni a gyermekekért és szolgálatot végezni településünkért” – fejtette ki Demeter Zoltán, Kazincbarcika és térsége országgyűlési képviselője.

„Dicséret illeti a szaléziakat, a mestereket, a mentorokat és a fiatalokat is, akik birtokba veszik a műhelycsarnokot. Nagyon nagy dolog, ami itt megvalósult, úgyhogy büszkék lehetünk erre az összefogásra” – fűzte hozzá Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott dr. Puskás Balázs, a Tedd képessé program műhelyiskola pilotprogramjának vezetője. Valamint Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

(A borítóképen: Andrásfalvy János, Soltész Miklós, Pölöskei Gáborné)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában