Nyaralás

2021.07.26. 11:30

Sokan inkább külföldön nyaralnak

A korlátozások feloldása után és a drága hazai nyaralás miatt sokan választják a külföldi pihenést.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tavasszal és kora nyáron még úgy tűnt, hogy a magyarok inkább belföldön nyaralnak majd, és a szokásos pihenési időszakot az ősz elejére tervezik. A korlátozások feloldásával azonban megváltoztak az eredeti tervek, és felélénkült az érdeklődés a nyári hónapokban eltölteni kívánt szabadság és utazások iránt.

– A belföldön tapasztalható erőteljes áremelkedés következtében különösen a külföldi utazások iránt nőtt meg a kereslet annak ellenére, hogy az utazáshoz számos feltételnek kell megfelelni – nyilatkozta az Északnak Bárdos István. A miskolci Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. marketingmenedzsere szerint nem meglepő, hogy a figyelem középpontjába kerültek a külföldi utazások, hiszen idén például egy görögországi tengerparti nyaralás charterjárattal nagyjából annyiba kerül, mint egy szállodában töltött balatoni üdülés.

Régi, jól bevált helyek

– A magyar tengernél olyan hatalmas és irreális lett a nyitás utáni áremelkedés, hogy az emberek korábbi terveiket átgondolva visszatértek a bevált, hagyományosan kedvelt külföldi tengerparti vakációzáshoz, s miután felértékelődött a biztonság igénye, különösen azokra a helyekre és országokba mennek az utazni vágyók, ahol kedvező a járvány­ügyi helyzet, illetve annak kezelése – jellemezte az utazási tendenciát a marketingmenedzser. – A legkeresettebb nyári úti célok helyein nem emelkedtek jelentősen az árak a járvány előtti időszakhoz képest. A legtöbben a görög szigetekre, a török riviérára és Horvátországba foglaltak utakat. Népszerűek az egyiptomi tengerparti úti célok, és a korábbiakhoz hasonló a kereslet a Kanári-szigetek iránt is. A néhány éve még felkapott helyek, mint Málta, Olaszország, Spanyolország iránt mutatott érdeklődés annak függvényében változik napról napra, hogy az adott országban milyen a járványhelyzet. A közeli tengerpartokhoz, így Horvátországba leginkább saját autóval mennek a turisták, a korábban rendkívül kedvelt autóbuszos üdüléseket idén kevesebben veszik igénybe, viszont intenzívebb az érdeklődés a charteres utak iránt. Ez annak tudható be, hogy ennél az utazási formánál csak fel- és leszálláskor, azaz csak két határon kell az utazási kritériumoknak megfelelni.

Eltérő feltételek

Minden országba más-más feltételekkel lehet a járvány miatt beutazni, ami a delta-variáns terjedésével változhat. Az oltottak utazhatnak, ám a magyar oltási igazolványon kívül szükség lehet még az EU-s dokumentumra is, valamint az előzetes regisztrációra. Indulás előtt mindenképpen érdemes még itthon tájékozódni és elvégezni a szükséges adminisztrációt, hogy gond nélkül átjussunk a határon. Az információgyűjtést érdemes a Konzuli Szolgálatnál, illetve a honlapjukon kezdeni. Ők részletesen el tudják mondani az egyes országokra vonatkozó érvényes beutazási feltételeket.

– A felkészült utazási irodák munkatársai is naprakész információkkal rendelkeznek, és az utazás teljes ideje alatt támogatják az utasaikat – hangsúlyozta Bárdos István. Figyelembe veendő újdonság, hogy szinte mindenhol szükséges a regisztrációs lap kitöltése, amelyet az utasnak indulás előtt az interneten kell kitöltenie. Ez tulajdonképpen egy statisztikai összesítő, de enélkül nem lehet belépni idegen országba – figyelmeztet a Szerviz Iroda Utazásszervező Kft. marketingmenedzsere.

Fontos tanácsok

Az utazási szakember tanácsa a külföldre látogatóknak az, hogy mindenképpen kössenek az utazás előtt útlemondási és betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. Ez most fontosabb, mint valaha volt.

Soha ilyen fontos nem volt, hogy kössünk biztosítást az utazás előtt

Bárdos István

Léteznek már olyan utasbiztosítások, amelyek a Covid–19 megbetegedéssel összefüggő károkat is megtérítik akkor, ha a kérelmező rendelkezik védettségi igazolvánnyal és papíralapú oltási igazolással. Emellett fontos, hogy az utazni vágyók az utazási irodák mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is tájékozódjanak. A biztonság érdekében elsősorban olyan helyeket érdemes választani úti célnak, ahol működik magyar külképviselet, amelynek munkatársai segítséget tudnak nyújtani minden felmerülő probléma esetén.

(A borítóképen: Ejtőzés a tengerparton. Sokan vágynak valami hasonlóra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában