politika

2021.07.24. 11:30

Recseg-ropog a baloldali koalíciós partnerség a megyeszékhelyen

Közleményben üzenget a Demokratikus Koalíció Miskolc polgármesterének, Veres Pálnak.

20191108 Miskolc Megtartották Miskolcon a Városházán az Önkormányzati Választás után, az alakuló közgyűlést. balról: Simon Gábor önkormányzati képviselő, Badány Lajos önkormányzati képviselő és Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő Fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A Demokratikus Koalíció ingyenes antitesttesztet akar adatni azoknak a miskolciaknak, akiket kínai vakcinával oltottak be. Legalábbis ezt kéri – meglepő módon nem személyesen, hanem közleményben – a város polgármesterétől, Veres Páltól. A Fidesz szerint „továbbra is hazugságokat terjeszt a keleti vakcinákról a miskolci baloldal”. Ők azt kérik a polgármestertől, hogy a miskolciak pénzét ne a baloldal politikai kampánycéljaira költse, mert a vírust tesztekkel nem lehet legyőzni, kizárólag oltással. A politikai elemző szerint a DK-s politikusok igyekeznek megmondani azt a többi politikusnak, hogy mi az irány, merre kell menni, mit kell ­csinálni. És ha nem állnak be a sorba, elkezdik támadni őket.

A napokban a DK – Hegedűs Andrea nevében – sajtóközleményt adott ki, amelyben többek között a kormány „dilettáns, elhibázott járványkezeléséről” írt, amivel szerintük többszörösen is becsapták a magyar nyugdíjasokat. Szerintük Magyarországon a „világon egyedüliként kínai vakcinával oltatták a hatvan év felettieket, elhitetve velük, hogy az megvédi őket a Covidtól”. Hegedűs Andrea, a nemrég megalakult miskolci DK-frakció vezetője arról is írt e közleményben, hogy „a beoltottak legalább 30 százalékánál semmilyen védettség nem alakult ki”, igaz, ezt semmilyen hivatalos vizsgálattal, hivatkozással nem támasztotta alá. Ezután azt javasolta Veres Pál polgármesternek, hogy kövesse a budapesti példát: „Miskolcon is tegyük lehetővé az ingyenes ellenanyag-vizsgálatot minél több Sino­pharmmal beoltottnak!” (A fővárosi önkormányzat az 1,7 millió lakosú Budapesten tizenkilencezer (!) ingyenes antitesttesztet biztosít a 60 év feletti fővárosiak ellen­anyagszintjének mérésére – a szerk.)

Mit mond a szakember?

Közben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tette közzé azt a vizsgálatot, amelyből egyértelműen kiderült, hogy a teszt nem sokat ér. Azoknál, akiknél korábban e tesztek azt mutatták, hogy nincs antitestjük a vírus ellen, később egy újabb vizsgálat azt mutatta, hogy sokkal magasabb védettségük lett. Ugyanis azokat vizsgálta az egyetem, akiknél azt mutatta a teszt, hogy nincs, vagy nagyon kevés az antitestjük. Azt tapasztalták az ismételt vizsgálaton, hogy 88 százalékban pozitív lett, határérték feletti koronavírus tüskefehérjéje ellen képződött antitestszintet találtak ezeknél az embereknél. A vizsgálat eredménye szerint a pozitivitás a Szputnyik és az ­AstraZeneca-vakcinával oltottaknál 100, illetve 97, a Pfizer- és Moderna-oltóanyagnál 97, illetve 94, a Sinopharmnál 84 százalékos volt. A Sino­pharmnál azoknak, akiknek korábban negatív tesztjük volt, 60 év alatt 93, míg afelett 82 százalékban lett pozitív az ismételt antitestvizsgálat eredménye.

Minden vakcina hatásos

Merkely Béla akkor kiemelte: nincs értelme az antitestszint meghatározásának a védettség kimutatására. A szakember szerint az oltások lényege a klinikai hatékonyság. Az, hogy milyen mértékben képesek a súlyos betegségtől és a kórházba kerüléstől megvédeni. Ebben minden Magyarországon alkalmazott vakcina jó eredményt mutat.

Korábban sem voltak mindig oltáspártiak a baloldali politikusok sem országosan, sem Miskolcon.

A baloldal régóta a vakcinák ellen hergel. Hazánk második Európában az átoltottság tekintetében

Mindig úgy beszéltek, ahogy a közvélemény-kutatásaik mutatták. A Jobbik elnöke, Jakab Péter, aki azóta már az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje is, ezt írta korábban: „Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja, milyen eredetű vakcinával”, és februárban még emberkísérletet is emlegetett egy felszólalásában. A kínai vakcina nem elég hatékony, erről pedig Simon Gábor, a miskolci MSZP és a Velünk a Város frakcióvezetője posztolt áprilisban közösségi oldalán: „nagyon úgy néz ki, hogy nagy részüknél a második oltás sem okozott kellő védettséget” – írta. Az azóta Sátoral­jaújhelyre költözött Erdei Sándor, alias Rokker Zsoltti pedig azt kérdezte március 9-én közösségi oldalán, hogy „nekünk csak a kínai jut???”. A folytatásban az „Európai Unió által nem engedélyeztetett kínai Sino­pharm”, később pedig „egy kísérleti fázisban lévő, nem engedélyeztetett” vakcinaként írta le a kínai oltóanyagot. A Miskolcon roadshow-zó Karácsony Gergely július 9-én a pártrendezvényen – súgógépről – azt mondta a kínai oltóanyagról: „Halljuk azokat a híreket, hogy ez a vakcina olyan, mint egy lyukas mentőmellény”.

A baloldali ámokfutás a koronavírus kapcsán azért is érthetetlen, mert Magyarország Európában a második legjobban átoltott ország, mindenkinek jut oltóanyag, aki kéri. Sőt, Orbán Viktor miniszterelnök a minap jelentette be, hogy augusztus 1-től bárki eldöntheti – konzultálva háziorvosával –, hogy mikor szeretné beadatni a harmadik oltást.

Elismert védekezés

„Egyértelműen látszik, hogy ezt a témát egyszer már elvesztette az ellenzék, hiszen minden felmérés azt mutatja, hogy a magyarok túlnyomó többsége – még az ellenzéki szavazóknak a jelentős része is – elégedett a járvány elleni védekezéssel és a kormány oltási programjával” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. – Most egy olyan témát igyekeznek ismét felmelegíteni ezek a baloldali politikusok, amelyben már súlyos vereséget szenvedtek. Tehát taktikai szempontból sem érthető, hogy most miért kezdenek egy oltóanyag-ellenes kommunikációba. Ráadásul a kormány Európában elsőként tette lehetővé a harmadik oltás beadását, tehát ha valaki attól fél, hogy nem elég védett – az orvosával konzultálva –, bármikor kaphat bármilyen harmadik oltást. Olyan félelmeket, bizonytalanságot táplálnak ezek a megszólalások, amelyek veszélyesek, ráadásul nincs is létjogosultságuk. Láttuk a járvány második és harmadik hulláma során is, hogy ez az elbizonytalanító kampány nagyon negatív hatással van. Volt olyan DK-s politikus, aki politikai megfontolásból nem vette fel a számára felkínált vakcinát, majd elkapta a fertőzést, és sajnálatos módon elhunyt. Kívánom, hogy a Demokratikus Koalíció most felmelegített kommunikációja következtében ne történjen ismét ilyen tragikus eset! – húzta alá Deák Dániel.

Megfakuló szivárvány

Deák Dániel szerint országos szinten is az tapasztalható, hogy az oltások kapcsán is eltérő kommunikációt folytatnak az ellenzéki pártok. Példaként Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét nevezte meg, aki elismerte egy interjúban, hogy sikeres oltási programot választott a magyar kormány, és elismerte a keleti vakcinabeszerzést is. „MSZP-s vagy jobbikos politikusok is azt mondják sok esetben, hogy nem volt jó a keleti vakcinák ellen hergelni a közvéleményt. Vagyis míg a DK nagyon erőteljes oltásellenes kommunikációt folytat – és Budapesten Karácsony Gergely is igyekszik követni ezt a kommunikációt –, addig sokan úgy látják az ellenzéki térfélen, hogy ez nem egy járható út” – hangsúlyozta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

„Ennek komoly politikai és egészségügyi kockázatai is vannak, ebből fakadóan Veres Pál esetében is kérdéses, hogy miként reagál, beáll-e majd a DK oltásellenes retorikája mögé. Ezzel azt fogja elérni, hogy a saját választóival is szembefordul. Hiszen nagyon sokan az ellenzéki szavazók közül a keleti vakcinákat választják, ebből fakadóan lehet törés. Ugyanakkor azt is választhatja, hogy ellenkezik a DK-val, nem áll be a sorba, ez a Demokratikus Koalícióval való szembenállást és a konfliktust élezheti tovább.

Veres Pálnak már másodszor mondaná meg a DK, merre vegye az irányt | Fotó: ÉM

A DK igyekszik – Gyurcsány Ferenc vezetésével – domináns, vezető szerepet felvenni az ellenzéki térfélen, és ez kisebb színtereken is érezhető, legyen szó önkormányzati képviselőkről vagy bármelyik település vezetéséről. Ott is azt tapasztaljuk, hogy a DK-s politikusok igyekeznek megmondani azt a többi politikusnak, hogy mi az irány, merre kell menni, mit kell csinálni. És ha nem állnak be a sorba, elkezdik támadni őket, sok esetben például azt mondják, hogy „nem az ellenzék érdekeit képviseli, hanem a Fideszét!”. Ez egy jellemző magatartás a DK-s politikusok részéről – hangsúlyozza Deák Dániel.

Nem teszttel, oltással!

„Továbbra is hazugságokat terjeszt a keleti vakcinákról a miskolci baloldal.” Erről Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője nyilatkozott a DK-közlemény kapcsán. „A tavasz azzal telt el, hogy a baloldal végig kampányolt a keleti oltóanyagok ellen Miskolcon is, aztán amikor látták, hogy felesleges, kényszerűségből leálltak. Azonban csak eddig bírták, most újra Magyarország legjobb szakembereit és a WHO-t akarják cáfolni azok a baloldali politikusok, akik semmit sem értenek a járványügyhöz. Ennek ellenére bejelentették, hogy százmilliós nagyságrendben akarnak tesztekre költeni a város pénzéből, egy általuk meg nem nevezett egészségügyi szolgáltatónál. Olyan tesztekre, amiket a miskolciak nem kértek, és a szakemberek szerint is értelmetlenek. Mindezt ráadásul a sajtóban üzenték meg a saját polgármesterüknek. Ezzel szemben mi arra kérjük Veres Pál polgármester urat, hogy a miskolciak pénzét ne a baloldal politikai kampánycéljaira költse, hanem abból inkább más fontosabb célokat, például az oltóanyagok további népszerűsítését célozza meg. Mert a vírust tesztekkel nem lehet legyőzni, kizárólag, csakis oltással.”

(A borítóképen: Badány Lajos alpolgármester és a közleményt megfogalmazó DK-s Hegedűs Andrea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában