országos patkánytérkép

2021.07.09. 17:30

Patkányinvázió megyénkben

Borsod az elkészült felmérés és a szakember szerint is a fertőzött megyék közé tartozik.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nincs olyan pontja az országnak, ahol ne észlelnének patkányokat, de az egyes megyék, nagyvárosok között hatalmasak a különbségek – derült ki a most először elkészült országos patkánytérkép adataiból, amelyek az egerek előfordulását is megmutatják.

Mindkét kártevőből többel találkozott az elmúlt időszakban a megkérdezettek nagyobb része. A felmérésben négyezren vettek részt a Sokk a rovar Facebook-oldalon.

Robbanásszerű növekedés

Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

A patkányok és egerek előfordulása összességében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is.

Míg például Borsodból jött lakosságarányosan a legtöbb egérészlelés, addig a patkányoknál a megye nincs a legfertőzöttebbek között.

Megyénk települései közül tíz szerepel kiemelve a térképen. Miskolc, Sátoraljaújhely, Kazincbarcika, Sajószentpéter alacsony kategóriába került a tízezer főre jutó patkányészlelések tekintetében. Edelény és Mezőkövesd közepes, míg Ózd, Putnok és Sárospatak magas, Emőd pedig kiugró kategóriába került. Az egerek esetén nagyjából ugyanez a tendencia a tíz településen.

Ettől némiképp eltérő a tapasztalata Rózsa Norbertnek, aki vadászgörényekkel és kutyákkal vállal az egész országban patkányirtást. Képzett állatait versenyeken is megméretteti, legutóbb júniusban lett első Panni nevű kutyája a Magyar Országos Patkánykereső Kupán. A szakember azt mondja, a legtöbb munkája Borsod, Heves és Hajdú-Bihar megyében akad – Pest megye mellett.

– Nagyjából tíz éve kezdett erős növekedésbe a hazai patkánypopuláció, de az elmúlt két évben robbanásszerű a növekedés. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor komoly problémával kell szembenézni az ország nagy részében – mondta a szakember az Északnak.

A rágcsálók és köztük a patkányok elszaporodása többféle problémát is okoz és okozhat. Az egyik a gazdasági, hiszen képesek komoly károkat okozni a mezőgazdasági terményekben vagy éppen az állattenyésztőknek. Ennek kapcsán Rózsa Norbert például megemlített egy olyan esetet, amikor egy csirketelepen három nap alatt 150 csirkével végzett egyetlen patkány. A tetemeket mind megtalálták a patkányfészekként használt üregben. A rágcsálók egyre gyakrabban tűnnek fel a városokban, lakott területeken is, ahol például mindennapos problémává vált, hogy a gépjárművek motorterében bújnak meg, ez az egyik oka a Miskolcon történt autórongálásoknak, amelyet kutyák követtek el.

De a rágcsálók a járművekben is kárt tesznek, erről a rongálásról írt cikkünkben megszólaló Homoki Ádám karosszériafényező is beszélt, de egy vidéki autószerelő is állítja: minden második javításra vitt autó motorterében patkányok nyomaival találkozik.

A patkányok emellett közegészségügyi veszélyt is hordoznak.

Fogy az életterük

Amikor arról kérdeztük Rózsa Norbertet, hogy mi lehet az oka az elszaporodásnak elmondta: a patkány is egyre inkább beszorul a lakott területekre, mint a vaddisznók vagy az őzek, mivel az urbanizáció miatt fogy az élettere. Rengeteg a városokban az ehető hulladék, vonzzák őket az éttermek, üzletek – ezekbe is rendszeresen járnak irtani. Felvetésünkre, hogy szerepet játszhat-e a szaporodásban az Európai Bizottság rendelete okán hazánkban 2018-ban életbe lépett szigorítás, ami a lakossági felhasználásra csak csökkentett hatóanyagú rágcsálóirtó vásárlását teszi lehetővé, igennel válaszolt.

– A házilagos irtás már nem nagyon működik. Ennek az egyik oka a csökkentett hatóanyagú méreg, de a patkány nagyon okos, és tanul. Nem eszi meg feltétlenül a mérget, és sokszor behordja a fészekbe, ahol tárolja, gyakran előfordul, hogy a kiürített vackokban találjuk felhalmozva. Probléma az is, hogy ma már nagyon kevesen tartanak macskát, kutyát olyan céllal, hogy „őrizze a portát”, pedig két jó macska vagy egy foxi, tacskó, egyéb terrierek régen távol tartották a patkányokat – magyarázta a többi között.

Gyerekre támadt

A szakembert általában akkor hívják, amikor nem működik a kihelyezett csapda, méreg, így sokszor eldurvult helyzetekkel találkozik, amikor egy portáról, telepről már tucatszám fogják össze a görények és a kutyák a patkányokat. Olyan esettel is találkozott, amikor a lakásba „beköltözött” patkány az alvó kisgyerek ujját átharapta, majd a felriadó, kis testű kutyát is többször megmarta. A hívásra azonnal kiment, és a hatalmas állatot végül a szekrénysor mögötti falzugból szedte ki a vadászgörény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában