Környezetvédelem

2021.07.02. 08:30

Papírra, lebomlóra váltva

A környezet védelme fontos a vendéglátók szerint, de probléma, hogy jelentős anyagi terhet ró rájuk.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Új élet kezdődik július elsejétől a vendéglátásban és kereskedelemben. Életbe lép ugyanis az a kormányrendelet, melynek értelmében tilos lesz az egyszer használatos műanyag termékek jelentős részének forgalomba hozatala. De felkészült-e erre az érintett ágazat? Az általunk megkérdezett vendéglátók azt mondták, alternatíva van, csak az olykor duplájába kerül, mint az eddig használt ételesdobozok, poharak, tányérok és evőeszközök.

Hoitsyné Rieger Ágnes, a Lillafüredi Pisztrángtelep egyik tulajdonosa lapunknak hangsúlyozta, a csomagolás terén már találtak megoldást. A sült halat eddig alufóliába csomagolták és nejlonszatyorba, amit lebomló ökodobozra cseréltek. A műanyag poharaktól egyelőre nem tudtak megválni, mert kínálnak ugyan papírpoharakat, de azoknak „eszement” az áruk.

Probléma továbbá az is, hogy a nyers hal elvitelére egyelőre nincs megoldás. Ha valaki tudatosan érkezik a pisztrángtelepre, visz magával dobozt, de vannak olyanok is, akik kirándulás után ugranak be halat vásárolni. Erre az esetre még megoldást kell találni.

– Be lehet szerezni úgynevezett kukoricakeményítő-alapú zacskót, de az szintén nagyon drága. Még kivárunk, hátha megjelennek a piacon másféle csomagolóeszközök, amelyeket megfizethető áron kínálnak. Problémát jelent az is, hogy a járvány miatt elmaradtak azok a kiállítások, ahol a gyártók bemutathatták volna termékeiket. Most csak az interneten lehet keresgélni, de teljesen más, amikor az ember a valóságban megnézheti, megfoghatja az árut – tette hozzá Ágnes.

A miskolci NonStop Büfében az egyik vendéglátóstól érdeklődtünk, kérte, a nevét ne írjuk meg. Mint mondta, a poharakat és a tálcát papírra cserélték, az evőeszközöket pedig környezetbarátra. Véleménye szerint helyes a környezettudatos gondolkodás, csak olyan megoldást kellene találni, ami nem növeli jelentősen a költségeket. Például kaphatnának állami támogatást az érintett üzletek, vendéglátóhelyek.

– Ha az árainkba beépítjük a környezetbarát eszközök és csomagolóanyagok árát, akkor elriasztjuk a vásárlóinkat – fogalmazott az eladó.

Fenntartható erdőkből

Közben egyre-másra érkeznek a különböző közlemények, hogy melyik cég miként tért át az egyszer használatos műanyagokról a lebomlóra.

A Creppy PalacsintaHáz tulajdonosa arról tájékoztat, hogy ők már tavaly bevezették a 100 százalékban lebomló csomagolóanyagok használatát. Az egyszer használatos műanyagok kivezetése mellett lényeges szempont volt az is, hogy a szalvéták és az evőeszköz-alátétek fenntartható forrásból származzanak. Az egységekben található kéztörlők és szalvéták újrahasznosított rostanyagokból, valamint cellulózból készülnek, melyek 100 százalékban fenntartható erdőkből származnak.

Az egyik gyorsétterem-hálózat pedig azt tűzte ki célul, hogy 2021. év végéig fenntartható erdőgazdálkodásból származó, minősítéssel ellátott fa, papír és rost alapanyagból készült alternatívákkal váltja ki az egyszer használatos műanyag csomagolókat mindenhol, ahol az élelmiszer-biztonsági szabályok és a technológia erre jelenleg lehetőséget adnak.

Az étteremlánc ezzel közel évi 200 tonna műanyagot „tüntet el” a rendszerből, az átállásra pedig összesen 800 millió forintot költ.

(A borítóképen: Műanyag helyett papír)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában