Egészségügyi dolgozók

2021.07.20. 20:00

Oltás nélkül nem dolgozhatnak

A Magyar Orvosi Kamara üdvözli a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozóknak.

Hegyi Erika

20210506 Szolnok A Hetényi Géza Kórház oltópontján folytatódott a pedagógusok oltása , akik már a második vakcinát kapták meg. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: MW

Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, jelentette be a napokban Orbán Viktor miniszterelnök. A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartja és üdvözli a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozóknak, közölte a bejelentés után a kamara elnöksége a szervezet honlapján. „Jelenleg ez az intézkedés biztosíthatja a betegek és a kollégák védelmét” – írták. A kamara jelezte, eddig is volt kötelező oltás, például a hepatitis B elleni. Az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni átoltottságáról a kamarának hivatalos adata nincs, de az átoltottságuk magasabb, mint a lakosságé, áll a közleményben.

Külföldi minták

– A kormány a járványügyi szempontok alapján döntött arról, hogy kötelezővé tegye az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni oltást, de figyelembe vették a járvány eddigi hullámainak tapasztalatait és a külföldi mintákat, többek között Franciaországét is – hangsúlyozta egy televíziós interjúban Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Hozzátette: a kötelező védőoltás a háttérszemélyzetre is vonatkozik, mert nem lehet a közvetlen betegellátásban részt vevőket elkülöníteni azoktól, akik a kórház működését biztosítják. Ha valaki valamilyen alapbetegség miatt nem kaphatja meg az oltást, az olyan beosztást kap, ahol a betegekkel nem találkozik.

Elég tapasztalat

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az oltás kötelezővé tételével kapcsolatban lapunknak elmondta: amikor a hepatitis B elleni védőoltást tették kötelezővé, nem volt körülötte olyan nagy ellenállás, mint most, a Covid-vakcina esetében. Pedig az az oltás is újnak számított abban az időben.

– Ma már elég tapasztalatunk van a koronavírus elleni vakcináról, hiszen emberek milliói kapták meg világszerte a különböző típusú oltásokat. Azt is tudjuk, hogy a vakcina nagy részben megvédi az embereket az egyre agresszívabb vírusvariánsoktól is. Talán az a kezdeti félelem, ami eleinte jelen volt az egészségügyi dolgozókban, azóta már enyhült, de a visszajelzésekből tudom, hogy még mindig vannak olyanok, akik félnek, és továbbra is elzárkóznak a védőoltás beadatásától – jelezte az elnök.

Véleménye szerint rendkívül fontos lenne azok meggyőzése, akik még mindig ódzkodnak. Az adatok alapján az derül ki, hogy rendkívül nagy az eltérés a kórházak között abban, hogy ott hány egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát. Ez arra utal, hogy ahol a szakmai vezető képzett az infektológiával, valamint az oltásokkal kapcsolatban, és ahol kellőképpen odafigyelnek a megfelelő tájékoztatásra, ott sokkal nagyobb arányban kérték a munkavállalók az oltást, mint más intézményekben. A vezetőknek érdemes lenne beszélniük a különböző típusú vakcinákról, a lehetséges következményekről és arról, hogy ha valaki nem oltatja be magát, az milyen következményekkel járhat.

Felvilágosítás

– Tehát a védőoltással kapcsolatos felvilágosítás rendkívül fontos, többek között azért is, hogy a kötelezővé tétel miatt nehogy újabb egészségügyi dolgozók hagyják el a pályát. Azonban még nem született meg a bejelentéssel kapcsolatos jogszabály, nem tudjuk a határidőt és azt sem, hogy milyen következményekkel járhat, ha valaki mégsem oltatja be magát. Pénzbüntetéssel vagy akár a munka elvesztésével. Arról már lehetett hallani, hogy amennyiben valaki egészségügyi okok miatt nem kaphatja meg a Covid-vakcinát, akkor őt olyan munkakörbe helyezik, ahol nem találkozik közvetlenül a betegekkel. További részleteket azonban még ezzel kapcsolatban sem tudunk. Az egészségügyi dolgozók többsége tudatában van annak, hogy a vakcina beadatásával kisebb kockázatot vállal, mint ha megbetegszik. Szingapúrban például megbetegedtek a már beoltott egészségügyi dolgozók, de nem kerültek súlyos állapotba – érvelt Soós Adrianna.

Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára egy interjújában pedig azt emelte ki, hogy véleménye szerint az egészségügyön kívül a szociális szférában és a kritikus infrastruktúrák, például az áram- és gázellátást biztosító cégek dolgozóinál is kötelezővé lehet tenni az oltást. Szerinte az oktatásban is van helye, akárcsak azoknál a vállalatoknál, ahol az alkalmazottak sok emberrel találkoznak.

(A borítóképen: Kötelező lesz az oltás az egészségügyben dolgozók számára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában