hajléktalanok

2021.07.19. 19:00

Nincs meg a megnyugtató megoldás a hajléktalanságra

Azok nem akarnak részt venni az intézményi ellátásban, akiknek nehezükre esik a társakhoz való alkalmazkodás.

Balogh Csilla és Ujlaki Attila

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A megyeszékhelyen, Miskolcon három intézmény feladata, hogy befogadja a hajléktalanokat: a Hajléktalanokat Gondozó Központ (Magyar Vöröskereszt), a Napfény az Életnek Alapítvány és a Hajléktalanok Átmeneti Szállása (Magyar Máltai Szeretetszolgálat). A Napfény az Életnek Alapítvány kivételével a másik két intézmény jelenleg is teljes kihasználtsággal működik.

A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja a legnagyobb hajléktalanokat ellátó intézmény Miskolcon, amely 300 hajléktalan ellátását tudja biztosítani. Kivételes esetben ez a szám 15 fővel megnövelhető.

– Ez egy kulturált intézmény, ahol megköveteljük a szabályok betartását. Az értékeket páncélszekrénybe lehet zárni. Meglopásról szó sem lehet. Arról van inkább szó, ami egyben a legnagyobb probléma is, hogy azok nem akarnak részt venni az intézményi ellátásban, akiknek nehezükre esik a társakhoz való alkalmazkodás. Ők a minimális szabályok betartására sem képesek. Erőszakkal nem tudjuk őket beterelni az ellátórendszerbe – fogalmaz Duberné Dunaveczki Éva.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője, Kocsenga Anton is hasonlóképpen foglal állást: „Utcai gondozóhálózatunk szociális munkásai mindent megtesznek azért, hogy rávegyék a közterületen élő fedélnélkülieket arra, hogy vegyék igénybe a nekik nyújtott lakhatási és ellátási lehetőségeket”, hiszen ők azok, akik az utcákon, a tereken élnek, akik zavarják az embereket, s 2018 óta akár elzárással is büntethetők, mivel életvitelszerűen tartózkodnak a közterületen, megsértve ezzel a szabálysértésekről szóló 2018. évi XLIV. törvényt.

A szociális ellátórendszerek nem hatóságként funkcionálnak, így szankcionálni sem tudják az utcán élőket. Retorziókat csak hatóság, ez esetben a rendőrség foganatosíthat velük szemben. A Miskolci Önkormányzat Rendészete (Miör) szerkesztőségünket közleményben úgy tájékoztatta, hogy a Miör a hajléktalanokkal kapcsolatban jellemzően az életvitelszerű közterületen tartózkodással együtt járó cselekmények kapcsán jár el, mint például köztisztasági szabálysértés, vagy közterületi szeszesital-fogyasztás tilalmának megszegése.

– A térfelügyeleti kamerarendszer képeinek állandó figyelésével és az itt tapasztaltak alapján végrehajtott intézkedésekkel igyekszünk minél rövidebb időn belül reagálni a bekövetkezett eseményekre, vagy jelenlétünkkel preventív módon megelőzni a jogsértéseket – mondta Lengyel Roland, a Miör szakmai igazgatóhelyettese.

Egyre nagyobb gond

Úgy tűnik azonban, hogy a prevenció eddig nem hozta meg a kívánt eredményeket, és az évek óta fennálló és egyre nagyobb gondokat okozó problémára a mai napig nem született megnyugtató megoldás. A lakosság elégedetlen, több intézkedést és beavatkozást igényelne biztonsága és nyugalma érdekében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük a közterületen életvitelszerűen tartózkodás szankcionálásával kapcsolatban. A rendőrség válaszát annak megérkezése után közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában