Miskolc

2021.07.03. 09:00

Nem örülnek a türelmi zónának

A területen működő vállalkozások és a prostituáltak sem tudnak az elfogadott rende­letről.

20210701 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A miskolci önkormányzat közgyűlésén új türelmi zónát jelölt ki Miskolcon. A türelmi zóna a Szinva utca 2. től a Fonoda utcai hídig tartó szakasz lett.

Fotó: Kozma István

A miskolci önkormányzat július 1-től türelmi zónát jelölt ki a városban. Helyileg a Tiszai pályaudvar közelében, a Szinva utca páros oldalának egy megközelítőleg ezerméteres szakaszát, a Szinva utca 2. számtól a Fonoda utcai Szinva-hídig. Elsejétől tehát kizárólag itt ajánlható fel törvényesen ez a szolgáltatás, a város minden más pontján illegális és büntethető.

Ottjártunkkor a frissen kijelölt területen senki nem „dolgozott”. Ugyanakkor látható jelei voltak – eldobott óvszerek, törlőkendők –, hogy az új zóna nem is annyira új, hiszen korábban is használták e célra. Bár a murvás burkolat le van tisztítva, és az út menti gyomot is lekaszálták, ugyanakkor nincs egyetlen kihelyezett szemetes, sem mobil vécé vagy bármilyen higiéniát biztosító más eszköz.

A terület némiképp kieső, cégek és üzletek viszont működnek itt, míg közvetlenül a Szinva másik oldalán a páros számú házak előtt – ahol eddig kínálták jobbára bájaikat a lányok – már nagy a forgalom, és magánházak, társasház is van, és a pályaudvar is nagyon közel van.

Az egyik szolgáltatónál dolgozó hölgy elmondta, nem tudott arról, hogy kijelölték az utcát türelmi zónának. Nem örül neki, mert mindennap itt jár munkába. Hozzátette: eddig is voltak erre események, és kerülgetni kellett az eldobált szemetet, most ez a helyzet súlyosbodhat, mert ha máshol tilossá vált a prostitúció, akkor ide fog koncentrálódni az egész. Leginkább azt nehezményezi, hogy az önkormányzat még egy kukát sem rak ki, amellyel legalább az esélyét megadná annak, hogy az elhasznált anyagok, szemét ne az úton vagy a bozótosban, avagy a Szinvában kössön ki.

Az egyik műhelyben dolgozó három férfi egyike annyit mondott: „nekik is csak meg kell élni valamiből”. Magát a tevékenységet nem ítéli el, csak a körülményeket nem látja biztosítottnak hozzá.

Egy másik vállalkozás tulajdonosa tőlünk hallott a zóna kijelöléséről, őket nem értesítette senki. Nem örült a dolognak, tart attól, hogy a bolt forgalmára negatívan hathat, és attól is, hogy a dolgozóinak nap mint nap ilyen környezetben kell majd munkába járniuk.

A Szinva túlsó oldalán – ahol most már illegális a prostitúció – találkoztunk egy szexmunkással, aki szintén nem vállalta nevét, és nyilatkozni sem akart, de annyit elmondott, nem tudott arról, hogy át kellene mennie a másik oldalra, mert itt már törvénysértést követ el, neki sem szólt senki.

Várhatóan nem hat pozitívan az ingatlanárakra a zóna kijelölése

Balogh László

Balogh László, az ingatlan.com munkatársa az Északnak elmondta, nem sok példa van türelmi zóna kijelölésére, ezért számszaki adatok sem állnak rendelkezésre egy ilyen változás közvetlen hatásairól. De várhatóan nem hat pozitívan az ingatlanárakra, hiszen egy olyan tevékenységről van szó, amit a többségi társadalom elítél, és negatívnak tart. Ennek minden bizonnyal lehet árcsökkentő hatása. A konkrét helyszínen főleg vállalkozások működnek, nekik ebben a környezetben kell az ügyfeleket fogadniuk. A telephelybérlésnél is erősen korlátozza a potenciális jelentkezők számát az, hogy eleve nem működhetnek ilyen helyen például gyermekekkel foglalkozó vagy gyermekeknek árukat forgalmazó cégek. Ez negatívan hat az ingatlankiadásra és a bérleti árakra, mert szűkíti a lehetséges jelentkezők számát.


Több kérdés is felmerült

Megkerestük a miskolci önkormányzatot is a témában, afelől érdeklődve, hogy értesítették-e a tervről, illetve a rendelet hatálybalépéséről az érintetteket (cégeket, vállalkozásokat, szexmunkásokat), történtek-e velük egyeztetések. Ha már van legális helye a prostitúciónak Miskolcon, amit vállalkozóként, egészségügyi igazolással lehet működtetni, nem tartják-e méltatlannak azokat a körülményeket, amelyek jelenleg fennállnak? Szándékukban áll-e szemetesedényeket, mobil vécét kihelyezni? Az Észak lapzártáig azonban nem érkezett válasz.

(A borítóképen: Az érintett szakaszon főleg vállalkozások vannak, de a másik oldalon már lakóházak is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában