négysávosítás

2021.07.01. 11:30

Négysávos lesz a 37-es főút Gesztely és Szerencs között

Napokon belül elkezdődik a 37-es út 19 kilométeres szakaszának négysávosítása.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója, Alakszai Zoltán kormánymegbízott, Koncz Zsófia országgyûlési képviselõ, Tóth Péter helyettes államtitkár (ITM), és Puskás Béla a Duna Aszfalt Zrt. Kelet-Magyarországi területi igazgatója (b-j)

Fotó: Vajda János

A 21 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés által a térség településein élők – Gesztely és Miskolc kétszer két sávos szakaszához kapcsolódva – gyorsabban és biztonságosabb érhetik el többek között a megyeszékhelyt. Az új útszakaszt két év múlva vehetik birtokba az autósok.

A beruházás része a kormány közútfejlesztési stratégiájának. Erről is beszélt Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára. „Magyarország kormánya számára is fontos cél – a jelenleg is zajló közútfejlesztéseket tekintve –, hogy az országhatárokat és a megyei jogú városokat is el tudjuk érni gyorsforgalmi úton, illetve négysávos utakon keresztül, illetve Magyarország minden településéről fél órán belül el tudjunk érni egy ilyen hálózatot. Ehhez ez a beruházás nagyban hozzá fog járulni” – hangsúlyozta a közlekedésért felelős államtitkár.

Közlekedési folyosó

– 2025-re minden megyei jogú városba és 11 határállomásig is gyorsforgalmi utakon juthatunk majd el. Jelenleg az M30- as autópálya építése is zajlik, amit még az idei évben átadunk a forgalomnak, így Budapest és Kassa között is létrejön a gyorsforgalmi kapcsolat. Ezzel Magyarország befejezi az úgynevezett Via Carpatia (nyolc országon áthaladó – a szerk.) közlekedési folyosónak a teljes magyarországi szakaszát, így a szlovák határtól a román határig gyorsforgalmi úton tudunk majd eljutni – emelte ki Tóth Péter.

A közlekedés biztonsága szempontjából is fontos beruházásnak nevezte az útfejlesztést Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője. „Látni lehet, hogy hatalmas útfelújítási program kezdődött az országban” – utalt többek között a Belügyminisztérium által nemrég bejelentett fejlesztésekre, illetve a Magyar Falu Programban megvalósuló út- és kerékpárút-építésekre, járdafelújításokra. – Ez a 19 kilométeres szakasz Hegyalja kapujáig ér el, de itt nem áll meg a munka, a tervek szerint Szerencstől Sátoraljaújhelyig is megújul majd a közlekedési hálózat, amely nagyon jó hír a környező településeken élőknek is – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Okoskörforgalom épül

Az előkészítési munkák során tavasszal végeztek a fakivágásokkal, június közepére pedig a régészeti feltárások is befejeződtek.

– Július közepére az útépítési munkák is megkezdődnek – ismertette Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. A Gesztely és Szerencs közötti szakaszon négy körforgalom is épül. A jelenlegi Hernádkak–Gesztely csomópont átépül turbó körforgalommá, másik három helyszínen pedig új körforgalmat alakítanak ki. „Mind a négy csomópont közvilágítással lesz ellátva, itt mozgásérzékelőket is kiépítünk, amelyek a forgalom függvényében szabályozzák majd a közvilágítást” – ismertette a szakember.

Ha jön a hó

Korábban, a téli időszakokban nagyon sok hóátfúvás nehezítette ennek a szakasznak a közlekedését. Ezért most 36 hektárnyi hófogó erdősávot és 12 hektárnyi hófogó cserjesávot telepítenek a szakemberek. Ezt egy 7 kilométeres hófogó sodronyköteles védelmi rendszer egészíti ki, ami a hagyományos szalagkorlátokkal szemben meggátolja majd a hóátfúvásokat.

Magyarországi úthálózaton először alkalmaznak itt olyan technológiát is, amelyben egy szakaszon acélhálót építenek a két pályaszerkezet közé, hogy megakadályozzák az út deformálódását, az úgynevezett nyomvályú kialakulását. A projekt hazai forrásból valósul meg, a kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi. A munkálatok 2023- ban fejeződnek be.

(A borítóképen: Pántya József, Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott, Koncz Zsófia, Tóth Péter és Puskás Béla, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója az alapkő elhelyezésénél)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-epul-a-tarcali-korforgo-5482948/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/indulhat-a-37-es-fout-negysavositasa-5389000/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában