felújítás

2021.07.03. 14:00

Modern hivatalt kaptak az ózdiak

A járási hivatal méltó körülmények között fogadhatja ezentúl az ügyfeleket.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hosszú éveken keresztül a város egyik egészségügyi központjaként tartották számon, a jövőben pedig a közigazgatás legfontosabb helyszíne lesz Ózdon. Az egykori reumakórház kis híján az enyészet sorsára jutott, amikor az Almási Balogh Pál Kórház területén megépült az új reumaszárny, onnantól kezdve ugyanis ott folytatták tovább a gyógyító tevékenységet. Az átköltözés után a Gyújtón található épület egészen mostanáig funkció nélkül állt, tavaly azonban megkezdődött a rekonstrukció.

Teljes felújítás

Ennek eredményeképp teljes egészében átalakították a belső teret, energetikai korszerűsítést hajtottak végre, sőt a hátsó udvaron egy parkoló is létesült. Az Ózdi Járási Hivatal mostantól itt fogadja az ügyfeleket, méghozzá a kor követelményeinek megfelelő felszereltség és körülmények mellett.

– Most már 305 olyan kormányablak van az országban, ahol az ügyfelek az állammal való találkozáskor kulturált körülményekkel, felkészült, segítőkész kollégákkal találkoznak – fogalmazott köszöntőjében dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. – Az elmúlt tíz esztendő ezen a területen egy nagyon intenzív fejlődést hozott. Ennek első körben az volt a feladata, hogy kiépítse a rendszert, az infrastruktúrát és azt a szakembergárdát, amely magas színvonalon képes ellátni a feladatát.

Minden egy helyen

Az új Ózdi Járási Hivatal átadásával egy tömbösítés is megvalósult, hiszen a kormány­ablakon túl további állami fenntartású intézmények költöztek az épületbe. Mostantól többek között a földhivatalnál és a nyugdíjbiztosítónál történő ügyintézés is itt zajlik majd. Az eseményen dr. Domokos Péter, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős miniszteri biztosa kiemelte: ex kormányhivatali dolgozóként hatalmas büszkeség töltötte el, amikor belépett Ózdon abba az épületbe, amely magában foglalja azt az integrált kormányzati ügyfélszolgálatot, amit sikerült létrehozni.

– A lakosság számára rendkívül letisztult környezetben, pontosan és gyorsan tudjuk az ügyeket intézni – fogalmazott dr. Domokos Péter. – Ez a fejlesztés is pontosan illeszkedik a korábban megfogalmazott koncepcióba. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 23 kormányablak található, ami országos viszonylatban is kiemelten magasnak számít. Az ózdi fejlesztés a Covid-időszak nehézségei ellenére rendben lezajlott, ennek az eredménye a most átadott, teljes egészében felújított épület.

Az új Ózdi Járási Hivatal felújítási költsége az elhangzottak alapján meghaladta az 1 milliárd forintot. Ebből 900 millió forintot hazai forrásból, 240 milliót uniós keretből biztosítottak, 100 millió forint pedig önrészként került bele a fejlesztésbe. A térség ország­gyűlési képviselője a múlt és a jövő között vont párhuzamot.

– Ózdon már korábban is volt rá példa, hogy egy régen más célra használt épületet sikerült megtartani az utókor számára, megtöltöttük élettel, új funkciót kapott. Elég csak a törzsgyár területén található Erőműre és a Fúvógépházra gondolni – utalt korábbi beruházásokra Riz Gábor. – Most is egy ilyennel találkozunk, hiszen nem hagytuk, hogy Ózd belvárosában az enyészet sorsára jusson ez a patinás épület. Sikerült a terveket megvalósítani, így a jövőben ismét élettel telhet meg a dolgozók és az ügyfelek jóvoltából. Igaz, most nem egészségügyi, hanem közigazgatási feladatok ellátásának ad otthont.

Új funkciót kap

A nemzeti színű szalag átvágása előtt dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott hangsúlyozta: miskolciként is örömmel fogadja az Ózdon megvalósult fejlesztést, mert a két város sorsa között nagyon sok a hasonlóság. Nem csupán a régmúlt gazdasági profilja, hanem a rendszerváltás óta történt nehézségeket a két város egyaránt átélte. Éppen ezért lényeges, hogy a lakosság számára a kiszolgálás a lehető legmagasabb színvonalú legyen. Az ózdiak ugyanis megérdemlik ugyanazt az ügyintézést, amit az ország bármely pontján élő emberek.

Az Ózdi Járási Hivatal épületének átadásával üresen maradt a jelenlegi polgármesteri hivatal teljes alsó szintje, valamint a város több pontján található épületek. Ezzel kapcsolatban Farkas Péter Barnabás alpolgármester megjegyezte, hogy az önkormányzatnak több terve is van a hasznosítással kapcsolatban, amely a közeljövő feladata lesz.

(A borítóképen: Lórántné Orosz Edit, az Ózdi Járási Hivatal vezetője [b2], Riz Gábor, Alakszai Zoltán, György István és Domokos Péter az ünnepélyes szalagátvágáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában