úthálózat

2021.07.13. 11:30

Milliárdok az Y-híd „útjaira”

Új útszakaszok épülnek az Y-hídhoz, ezek tervezésére közbeszerzési eljárást ír ki a NIF Zrt.

Fotó: Kozma István

Újabb jelentős összeggel, több milliárd forinttal támogatja a kormány Miskolc úthálózatának fejlesztését, jelentette be sajtótájékoztatóján Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő. Az Y-híd építésével kapcsolatos egyeztetéseken többször is felmerült, hogy a megnövekedett városi forgalom miatt több helyen is szükség lenne új tehermentesítő utak megépítésére. A kormány támogatásával megszületett a szakmapolitikai döntés, hogy az Y-híd által létrejövő úthálózati elemek fejlesztését folytatni kell további szakaszok 2-szer 2 sávosra való bővítésével. Így idén szeptemberben közbeszerzési eljárást indít a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) az Y-híd utáni új útszakaszok tervezőjének kiválasztására.

A kivitelezési munkák előreláthatólag 2025-ben kezdődnek el. A projekt összköltségét több mint 10 milliárd forintra becsülik.

– Az új projektelemek előkészítési fázisára a pénzügyi forrásokat teljes egészében a magyar állam biztosítja, a beruházás Miskolc költségvetését nem terheli – jelentette ki Csöbör Katalin.

A részletekről Nyul Zoltán, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese beszélt.

Tervek, majd kivitelezés

– A tervezési szerződés jövő tavaszi megkötése után első fázisában feltárja a város fő tömegközlekedési csomópontjainak, a Búza tér, a Gömöri és Tiszai pályaudvarok egymással és az új útszakaszokkal való kapcsolódási lehetőségeit – mondta Nyul Zoltán. Mint fogalmazott, ezek után elkészül az új 2-szer 2 forgalmi sávos, végig a felszínen vezetett főút engedélyezési terve az Y-híd és a József Attila úti nagy körforgalom között, mintegy 3 kilométer hosszban. Az új útszakasz az Y híd keleti ágától indulva új nyomvonalon elhalad a Tiszai pályaudvar előtt, majd a Szinva és a vasúti területek között folytatódik keleti irányba, míg eléri a Fonoda utcát. A Fonoda utca körülbelül 800 méter hosszú szakaszán folytatódik a nyomvonal, annak szintén 2-szer 2 sávosra való áttervezésével. A Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul, és a Sajón egy új hídon átvezetve éri el a meglévő nagy körforgalmat a József Attila utcán. Az új útszakasz építési engedélyei és a kisajátítási tervek 2023. év végére állhatnak a NIF Zrt. rendelkezésére, melyet követően várhatóan 2024. második fél évében elkészülnek a kiviteli tervek is.

A kivitelezési munkák a pénzügyi források rendelkezésre állását követően 4 év múlva kezdődhetnek meg.

(A borítóképen: Csöbör Katalin és Nyul Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában