közterületi alkoholfogyasztás

2021.07.09. 20:00

Megrendszabályozzák a vendéglátóhelyeket

A tulajdonosnak kell biztosítania, hogy a vendéglátóhely teraszáról ne lehessen kivinni alkoholos italt a közterületre.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A járványügyi korlátozások enyhülése magával hozta az újra kinyitó vendéglátóhelyek forgalmának ugrásszerű növekedését. Miskolcon hagyományosan a belvárosban, a Déryné utcán, a Széchenyi utcán, illetve a Szinva terasz környékén találhatók a fiatalok által közkedvelt presszók, italozóhelyek. A hétvégi napokon késő este egyfajta vigalmi negyeddé alakult a nyitást követően ez a terület.

Szabályok kellettek

A rendőrség és a városi rendészet közös ellenőrzésekor a közterületi alkoholfogyasztás volt a leggyakoribb kihágás. Ezt a helyzetet próbálta kezelni a miskolci önkormányzat, amikor egyeztetésre hívta az érintett vendéglátóhelyek tulajdonosait, és az ennek nyomán kialakított intézkedési tervet a közterületek használatáról, illetve a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletek módosításával kívánta a gyakorlatba is bevezetni.

Vendéglátóhelyhez kapcsolódó teraszt csak úgy lehet kialakítani, hogy az ne veszélyeztesse a közúti vagy a gyalogosközlekedést. A gyalogossávnak például legalább 1,5 méter szélességűnek kell lennie.

A terasz elkerítésének a városképbe illeszkedőnek kell lennie. Virágláda, dísznövény, részleges kerítés. Teraszt üzemeltető vendéglátóhely tulajdonosa köteles jól látható táblát elhelyezni a teraszon, amelyen arról tájékoztatja a vendégeket, hogy a teraszon kívül, a közterületen tilos alkoholt fogyasztani. A tulajdonos köteles a teraszt tisztán tartani, de ez a kötelezettség kiterjed a terasszal határos járdára és zöldterületre is.

Azt is biztosítania kell az üzemeltetőnek, hogy a vendégek a teraszról alkoholos italt a közterületre ne tudjanak kivinni.

(A borítóképen: A Szinva terasz környékén sok vendéglátóhely van)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában