magyar dinnye

2021.07.15. 09:00

Megkezdődött a kopogtatás ideje

A piacokon is megjelent végre a magyar dinnye. Az ára persze még némileg borsos. A külföldről érkező olcsóbb.

Petri Nóra

Fotó: Ádám János

Évente átlagosan 12 kilónyi dinnyét eszünk meg fejenként, de idén talán többet is elfogyasztunk majd a nagy meleg miatt a hazai gyümölcsből. Legalábbis erre számítanak a szakemberek és a dinnyetermesztők. A magyar termés kiválónak ígérkezik – de ahogy más zöldségek és gyümölcsök esetében is –, a korábbi éveknél magasabb áron kerülhetnek a piacra az itthon termett lédús tökfélék.

A magyart keresik

„Görög nem kell, csak a magyar kell nekünk!’” – mondta az egyik vevő a Búza téri piacon. Természetesen mindenki érti, hogy a Görögországból származó görögdinnye helyett ő már az itthon termettett szeretné megkóstolni.

„Alig vártuk már, hogy megjelenjen a magyar dinnye!” Fülöp Eszter gyerekeivel együtt azért jött a piacra, hogy megvásárolják az ebédhez a család idei első magyar dinnyéjét.

Filepkó Lászlóné még nem a dinnyéket nézte, de azt mondta, hamarosan jönnek az unokái, nekik biztosan vesz majd. Szerinte vannak jól ismert fogások arra, hogyan kell kiválasztani a jó dinnyét, de biztosat csak kóstolás után lehet mondani. „Megkongatom, megnézem, mennyire zöldes a szára, és sárgás foltot keresek rajta, akkor talán érett, de ez sem biztos.”

Most már majdnem minden standon fog találni magyar dinnyét

Zilahy Ildikó

„Most már majdnem minden standon fog találni magyar dinnyét.” Erről Zilahy Ildikó eladó nyilatkozott a Búza téri piacon. – 350 és 400 forint között mozog most még a kilónkénti ára. Mi Újfehértóról, Debrecen mellől hoztuk ezeket, amiket most árulunk, egyelőre onnan érkezik az összes. Hevesből nagyon régen hoztunk már dinnyét, nem tudom, hogy másfelé viszik-e, de errefelé nem jön onnan.

Meg kell kongatni

Hang alapján lehet a legjobban megtalálni az érett dinnyét. Ezzel Zilahy Ildikó árus is egyetért. – Ha nagyon éles a hangja, akkor az még azt jelenti, hogy nyers. Ha pedig nagyon tompa a hangja, az már nagyon kásás. Tehát pont a kettő között kell lennie, vissza kell rezegnie a kezünkbe, jól kell kongania, akkor biztos, hogy finom dinnyét viszünk haza – foglalta össze tapasztalatait.

Már több mint egy hete megkezdődött a görögdinnyeszüret, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt az egész országban kiváló minőségre számítanak a termelők. Idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, ebből 150-160 ezer tonnányi termés várható.

Szeptember közepéig

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összesítése szerint a keresletet akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni a hazai dinnyetermesztők. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm évente, vagyis egy átlagos magyar ennyi piros bélű gyümölcsöt eszik meg, de ez a melegebb időjárás miatt akár két kilo­grammal is megemelkedhet a kamara adatai szerint. A hazai szabadföldi görögdinnye – a korábbi évek tapasztalatai szerint – elsőként Baranyában és Békésben érik meg, utána Tolnában és a heves–jászsági körzetben, végül pedig a szabolcs–hajdúsági térségben, így egészen szeptember második feléig folyamatosan várható majd friss magyar dinnye. A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát pedig külföldre viszik.


Beindult a dinnyeszezon

Elindult a magyar dinnye értékesítése, a következő hetekben mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnyét és 12,5 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők. Mint a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén elhangzott: Európában az elmúlt 5 évben jelentős átrendeződés zajlott le a termelésben, amely hatással van a piaci folyamatokra is.

Ma már az áruházláncok oldaláról a kerek, 10 kilo­gramm súly alatti görögdinnyére van nagy igény, ezenkívül a termelési oldalon és a fogyasztói keresletben a magszegény dinnye aránya is növekvő tendenciát mutat. A hagyományos értékesítési piacokon pedig a klasszikus súlyú és alakú, magas minőségű görögdinnye iránt van komoly érdeklődés, hangsúlyozta Antal Gyula a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén. A vállalat zöldségvetőmag-üzletágának vezetője az idei dinnyeszezonról kifejtette: a szokottnál hidegebb és fényszegény időszak nehezítette a palánták előállítását. Az alacsonyabb hőmérsékletű április és a május miatt sok esetben az ültetéseket is későbbre kellett ütemezni. Ennek következményeképpen a korai ültetések egybecsúsztak, így várható, hogy a betakarítás kezdete is összeér több fajtánál. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű és minőségű termésre számítanak idén, a korai alagutas szabad földi termesztésből az első termések ezekben a napokban már meg is jelentek a magyar piacon. 2021-ben 3500 hektár termőfelülettel kalkulálnak, ezen mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye terem.

(A borítóképen: A 400 forintos ár sem ritka a standokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában