új termelői piac

2021.07.16. 16:00

Közösségi tér is az új alsóberecki piac

Az ellátási láncok rövidülése a gazdasági hasznon túl hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez is – mondta Bagdán Boglárka helyettes államtitkár.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Átadták az új termelői piacot Alsóbereckiben, ami egyben közösségi térként is funkcionál, hiszen a fedett árusítóhelyek mellett szabadtéri színpad és kiszolgálóhelyiségek is szolgálják az embereket.

Új lehetőséget teremtenek

Az ünnepségen beszédet mondott Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, aki egyebek mellett elmondta: az utóbbi tíz évben megháromszorozódott a helyi piacok száma Magyarországon. Mint kiemelte, mindennek több haszna is van. Példaként említette, hogy a helyi piacok új lehetőséget teremtenek a gazdáknak az általuk megtermelt zöldségek, gyümölcsök értékesítésére, az ellátási láncok rövidülése pedig egyrészt olcsóbbá teszi az árut, másrészt – ugyancsak emiatt – hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, vagyis a klímavédelemhez. Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a megyei önkormányzat különböző pályázatok segítségével is támogatja a hasonló kezdeményezéseket. Az ilyen beruházásoknak köszönhetően nemcsak a településen marad a jó minőségű élelmiszer, de a bővülő lehetőségek a lakosság helyben tartásához is hozzájárulnak – fogalmazott.

Közösségépítő szerep

Kiemelte a piac közösségépítő szerepét is, ahol az emberek személyes kapcsolatokat ápolhatnak egymással, találkozhatnak az állandó piacnapokon. Hozzátette azt is: a megye települései közül egyre többen élnek a helyi termelői piac kialakításának lehetőségével. A közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy aki magyar terméket vásárol, a hazai gazdaságot erősíti, ebben pedig fontos hangsúlyt kapnak a helyi piacok is.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a helyi piacok szerepe az utóbbi időben újra felértékelődött. Emlékeztetett rá, hogy ez a közösségi helyszín a második világháború után kikopott a települések életéből, de a kormányzati támogatások eredményeként egyre több falu és város nyitja meg újra a piacait. Hozzáfűzte: Alsóbereckiben különösen erős a piac közösségi jellege, ugyanis az árusítóhelyek mellett szabadtéri színpad és kiszolgálóhelyiségek is szolgálják a helybelieket.

Helyben is értékesítik

Emriné Bajnok Zita, Alsóberecki polgármestere az Északnak elmondta: helyben sokan termelnek zöldséget és gyümölcsöt, de maga az önkormányzat is végez mezőgazdasági tevékenységet négy és fél hektárnyi termőföldön, valamint fóliasátrakban. Ezek egy részét immár helyben is értékesíthetik. A piacot a település központjában alakították ki, ezzel jelezve, hogy számukra is fontos ez a közösségi tér. Jövőbeni terveikről szólva kifejtette: most indul el csapadékelvezetési projektjük, amelynek keretében három utcában teszik zárttá a csapadékvíz-elvezetést. Ősszel pedig a helyi idősek klubja felújítása kezdődik el – közölte a polgármester.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka is megnézte az új piac kínálatát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában