Felsőoktatás

2021.07.27. 17:30

Kötelezettségekkel is jár az ösztöndíj

Sajátos feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik az állami ösztöndíjas képzésre nyertek felvételt.

Balogh Csilla

20210708 Miskolc A Miskolci Egyetem Diplomaátadó Szenátusi Ülésén a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói vették át a diplomát Prof. Dr. Horváth Zita rektortól és a karok dékánaitól. Fotó: Ádám Jámos/ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

Az állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert hallgatóknak a beiratkozáskor alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amely kötelezettségek teljesítéséről szól. Amennyiben a hallgató nem teljesíti az aláírt feltételeket, megeshet, hogy vissza kell fizetnie a képzés költségét. Utánanéztünk, mire érdemes figyelni.

Feltételek

A hallgatói nyilatkozatot minden állami ösztöndíjas képzésre felvett jelentkezőnek alá kell írna a beiratkozáskor, amivel a hallgatók azt vállalják, hogy elfogadják az állami ösztöndíjas képzés sajátos feltételeit. Amennyiben később, a tanulmányi eredménye alapján nyeri el valaki az ösztöndíjas képzést, akkor is nyilatkoznia kell, de csak a támogatott oktatás megkezdésekor. Ilyen esetben a kötelezettségvállalás csak az államilag támogatott félévekre vonatkozik.

Az egyik legfontosabb teljesítendő feltétel az, hogy meg kell szerezni a diplomát a képzési idő másfélszerese alatt. Könnyebbség, hogy ebbe az időbe nem számítanak bele a passzív félévek. A másik legfontosabb feltétel az, hogy a végzést követő húsz évben az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamú hazai munkaviszonyt kell fenntartani. Szakváltás esetén szintén a képzési idő másfélszerese áll a rendelkezésre az oklevél megszerzésére. Fontos: ha valaki nem fejezi be a vállalt idő alatt a képzést, akkor a felhasznált állami ösztöndíj felét vissza kell fizetnie az államnak.

Az oklevélszerzés határidejét azonban fel lehet függeszteni abban az esetben, ha valaki nyelvvizsga megszerzése érdekében felnőttképzésben nyelvet tanul vagy külföldi felsőoktatásban vesz részt.

Lehetőségek

A határidő felfüggesztése a szükséges jogviszonyok igazolásával és a megfelelő dokumentumok benyújtásával kérelmezhető. Érdemes viszont odafigyelni, mert felfüggesztés maximum két évre adható. Különös esetekben teljes mentesség is kérhető az oklevélszerzés alól, mint például: tartós betegség, baleset, szülés, gyermeknevelés vagy megváltozott munkaképesség. Kérhető részletfizetés is, valamint a képzés összegének visszafizetése a támogatott félévekkel megegyező időtartamú, itthon bejelentett munkaviszonnyal ki is váltható. Könnyebbség, hogy a munkavégzésnek nem kell a képzési szakterülethez igazodnia.

A bejelentett, hazai munkaviszony a lényeg, amelybe a vállalkozói létforma is beletartozik akkor, ha az be van jelentve. Egy félév 150 napnak számít, azaz egy hároméves alapképzésért 900 napot, egy négyéves képzésért 1200 napot kell itthon dolgozni az oklevél megszerzését követő húsz évben. Az nincs meghatározva, hogy ezt a húsz éven belül mikor kell teljesíteni, de az sem feltétel, hogy a hazai munkavégzés folyamatos legyen. Amennyiben valaki mégsem tudja teljesíteni a hazai munkaviszony vállalását, akkor sincs veszve minden. Meghatározott indokokkal kérvényezni lehet a fizetés alóli mentességet az Oktatási Hivataltól, amely a benyújtott iratok alapján dönt. A mentesség teljes vagy részbeni lehet. A hitéleti képzésen tanuló állami ösztöndíjasokra más szabályok vonatkoznak.

El is veszhet a támogatottság

Az állami támogatottság fenntartása, illetve megszerzése érdekében érdemes jól tanulni, mert elveszíthető. Az állami ösztöndíj elnyeréséhez megfelelő tanulmányi átlagot és meghatározott számú kreditet kell elérni két egymást követő aktív félévben, vagyis azok a hallgatók, akik az egymást követő két aktív félévben legalább 36 kreditet szereznek és elérik a meghatározott tanulmányi átlagot, amely képzési területenként eltérő, megtarthatják tandíjmentes helyüket. Tehát, mind a krediteket, mind pedig a tanulmányi eredményt a tanév végére, összesen két félév alatt kell teljesíteni. Az átsorolás a másik irányba is lehetséges. A felsőoktatási intézmények átsorolhatják állami ösztöndíjasnak azokat az önköltséges hallgatókat, akik megfelelő tanulmányi eredménnyel és kreditszámmal rendelkeznek, és átsorolásukat kérvényezik.

(A borítóképen: A diploma megszerzése után még teljesíteni kell néhány feltételt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában