Emlékezés

2021.07.05. 08:00

Köszönőtáblát szeretnének

A közös lengyel–magyar múltra emlékeztetne a kezdeményezés.

Fotó: Olvasónktól

Köszönőtáblák elhelyezésére tettek javaslatot azon a közelmúltbeli kácsi találkozón, amelyen az egykori lengyel menekültek környékbeli befogadásáról volt szó.

A lengyelek is láthatnák

Az Északot tájékoztató Széphalmi Jurkó László iparművész emlékeztetett: 1939-ben sokan kényszerültek menekülni Lengyelországból. Kormányközi megállapodásnak köszönhetően Magyarország fogadta az érkezőket: Kács és Tibolddaróc is a befogadók között volt.

A mostani kácsi rendezvényen két helyi történész, Szabó Béla – a község első polgármestere – és Orosz János idézték fel mindazt, amit a korról tudni lehet. Orosz János például a többi között édesapja történetét osztotta meg, akinek az iskolában lengyel menekült padtársa volt. Nagyon jó barátság alakult ki közöttük.

Szabó Béla kutatása szerint a posta altiszti egyesülete az üdülőjét ajánlotta fel, ahol mintegy kétszáz felnőttnek és gyereknek biztosítottak elhelyezést. Ezt az épületet valamikor a bencés szerzetesrend építette és használta, később a szalézi szerzetesrend birtokába került.

A találkozón az országos és a miskolci lengyel nemzetiségi önkormányzat is képviseltette magát. A táblák elhelyezésével kapcsolatban felmerült, hogy ezzel nemcsak az emlékezést szolgálják, de az idegenforgalom miatt is lehet jelentőségük, miután Mezőkövesden a Zsóry fürdőben, Miskolctapolcán sok lengyel turista megfordul.

(A borítóképen: A találkozó résztvevői Kácson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában