Interjú Klimon Istvánnal

2021.07.24. 16:00

KolorPlatz, ahol a sportolás szerelmesei találkozhatnak

Európai szintű szabad­idő- és profi sportolói igényeket kielégítő létesítmény épül Kazincbarcikán.

Apagyi Beáta

20200825 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Szeptemberben indul a második magyar koordinálású projekt a LIFE Éghajlat-politika alprogram keretében. A programról tartottak sajtótájékoztatót a Miskolci Egyetemen. képen: Klimon István Kajzincbarcika alpolgármestere

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Bujdos Tibor

A beruházásról, a park funkcióiról, az emberek visszajelzéseiről Klimon Istvánnal, a város alpolgármesterével beszélgettünk.

Mikor merült fel az igény a KolorPlatz nevet viselő extrémsport- és szabadidőpark megépítésére?

A legelső gondolat körülbelül 12-13 éve született meg. Amikor is a gördeszkások és görkorcsolyások a város főterén találtak maguknak helyet, és ott gyakorolták a különböző sportelemeket. A lépcsőkön, korlátokon csúsztak, gurultak, így a sporttevékenységnek köszönhetően sajnos a közösségi teret, a közösségi vagyont olykor kisebb, olykor nagyobb mértékben károsították. Ezért is hoztuk korábban létre a mini extrém parkot a kazincbarcikai sportközpont területén, amely jó néhány évig szolgálta a deszkásokat, korisokat. Egy régi, használaton kívüli aszfaltozott kézilabdapályán alakítottuk ki a lépcsőket, ugratókat, különböző elemeket. 2017 környékén ennek a felújítására lett volna szükség, azonban ekkor már sokkal grandiózusabb elképzelésekkel rendelkeztünk. Gyakorlatilag így született meg az extrém pálya ötlete, amely hamarosan testet ölt a Lini István téren.

Hogyan választották ki a pálya megépítésére a megfelelő helyet?

Mindenképp fontos volt, hogy jól megközelíthető legyen tömegközlekedési eszközzel, de adott esetben gyalog is. A város központjában helyezkedjen el, de mégse legye közel a lakóingatlanokhoz, hogy ne zavarják a sportolók a lakosságot.

Milyen terepi munkálatok előzik meg az építkezést?

A park hazánkban méretében és kialakításában mindenképp egyedülállónak mondható. A területen volt egy régi romos műhelycsarnok, valamint egy transzformátorállomás, amelyeknek az elbontásáról kellett gondoskodni. A transzformátorállomásé még folyamatban van, de a műhelycsarnok felszámolása már befejeződött.

A beruházás lehetőséget ad arra, hogy fejlesszük többek között a közműveket; új csapadékvíz-csatornát, tér- és sportpálya-kivilágítást építsünk ki, járdákat, sétányokat, parkolókat létesítsünk, útszakaszokat újítsunk fel, az Irinyi-tornacsarnokot napelemmel lássuk el, akadálymentesítsük az épület földszintjét, valamint a zöldfelületeken intenzív növényesítést végezzünk. A multisportpálya mellett futballfal, pump track és ­skatepark, futókör létesül, illetve a területen a tervezett 331 darab parkolóból 246 darab már el is készült, ebből 6 hely mozgássérültek részére lett kialakítva.

A legelső gondolat körülbelül 12-13 éve született meg – Klimon István

Milyen szolgáltatásokkal várja majd a park a látogatóit?

Elsősorban nem a profitorientáltságon van a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy a park egy a közösség számára ingyenesen elérhető kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítson, ezért a szolgáltatásokat ehhez mérten alakítjuk ki. A hely népszerűsítése a lényeg, hogy minél többen látogassanak el ide, ezért a korábban elképzelt büfé és vendéglátóegységek helyett inkább automatákkal igyekszünk majd kielégíteni a keletkező sportolói igényeket.

Milyen pályák lesznek?

Egy multifunkciós sportpálya, műfüves pálya, extrémsport-park, kültéri asztalitenisz-asztalok, lábteniszpálya, interaktív sporteszközök és egy vadonatúj futókör is várja majd a városlakókat, a sportolni vágyókat és az extrémsportolókat, valamint az ide látogatókat. Itt valósulhatnak meg majd a rendezvényekhez, ünnepekhez, hagyományokhoz kapcsolódó helyi sportesemények és családi események is, valamint lehetőség lesz a helyi termelők és szolgáltatók multimédiás bemutatkozására és promotálására is.

Mikorra várható az átadás időpontja?

Nagyon szeretnénk, ha őszre el tudna készülni, de az átadás pontos időpontjáról még nem tudok nyilatkozni.

Milyen visszajelzések érkeznek a kazincbarcikaiak részéről?

Teljes mértékben pozitív visszajelzések. A terület elhanyagoltságából fakadóan már a rehabilitáció is egy jó iránynak mondható. Az, hogy a lakóingatlanoktól távolabb, egy helyre lehet koncentrálni a sportágakat, hogy egy összekötő út meg tud újulni, parkolóhelyeket tudunk létrehozni, mindenképp örömre ad okot.

A sportágak szerelmeseinek véleménye és az önök elképzelései mennyire egyeztek?

Az önkormányzat célja az, hogy a pályázati forrásból kialakítandó parkban egyszerre több korosztály is biztonságosan és igényesen kialakított körülmények között együtt tudjon szórakozni. Ennek érdekében fontosnak tartottuk, hogy kikérjük a célközönség véleményét, mire van szükségük, minek örülnének. Számos fórumot tartottunk a lakosságnak, az extrém park kialakításánál pedig ötletbörzére hívtuk a legjobb deszkásokat, görkorisokat, BMX-eseket, rollereseket a városban, illetve azokat a szószólókat, meghatározó véleményalkotókat, akik képviselték ezekben a sportágakban a fiatalokat. A pályázati projekt­tervet Demeter Zoltán ország­gyűlési képviselő is támogatta, a városvezetés ezúton is köszönetet mond érte.

(A borítóképen: Klimon István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában