Úthibák

2021.07.23. 20:08

Kerülgetjük a kátyúkat Miskolcon

Körülnéztünk: nagyon sok úthibát találtunk Miskolcon, kérdés, mikorra tervezik a kátyúzást.

Ujlaki Attila

Fotó: Kozma István

Akik autóval járnak, gyakran találkozhatnak úthibákkal. Több megkeresés érkezett szerkesztőségünkbe, így megnéztük, hol a legrosszabb a helyzet a megyeszékhelyen.

A mellékutakkal van gond

Az Avason járva például több, már jelölt úthibával találkoztunk, amelyek gyakran több mint 10 centiméteres mélységet is elértek. Az itt lakók szerint ezeket a hibákat már tavasszal megjelölték, de ezen kívül más előrelépés nem történt az ügyben.

„Csak kerülgetjük őket, ha az eső esik, akkor nem is lehet pontosan észrevenni, és akaratlanul is belemegy az ember” – mondta el lapunknak László, aki a Hajós Alfréd utcán lakik.

„A múlt héten babakocsival sétáltam a járdán, amikor egy autó viszonylag kis sebességgel jött velem szembe, valószínűleg nem látta az egyik nagyobb kátyút, félrerántotta a kormányt, nem sokon múlt, hogy feljöjjön a járdára és elsodorjon. Nagyon megijedtem. Az autós elnézést kért, tudom, hogy nem az ő hibája de nem értem, hogy miért nem javítják ki az úthibákat. Itt van egy általános iskola is, ahova reggel és este nagyon sok autó érkezik, így a forgalom is nagy iskolaidőben az átlagos mellék­utakhoz képest” – panaszolta az egyik járókelő hölgy.

Egy tanulóvezető gyakorolta a parkolást a belvárosban, amikor beszéltünk vele. Kíváncsiak voltunk, hogy ő, mint kezdő vezető, hogyan birkózik meg a kátyúkkal.

„Nagyon nehéz, főleg így, hogy több vizsgakör is mellékutakon megy, és egy-két útvonalon nagyon kell figyelni. Szerintem a sorstársaim dolgát is megnehezíti, és ez az autónak sem tesz jót” – mondta el Tamás.

Ha már megtörtént a baj

Egy arra járó idős úr ­elmondása szerint már 42 éve vezet, és születése óta miskolci.

„Korábban soha nem kellett futóműveshez vinnem az autómat, de tavaly több mint 100 ezer forintot költöttem a javítására, a szakember szerint a rossz minőségű utak tették tönkre a felfüggesztést” – mondta.

Ha önkormányzati tulajdonban lévő úton történik a kátyúkár, akkor az illetékes kerületi önkormányzat, illetve polgármesteri hivatal műszaki osztályához lehet benyújtani kárigényt – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatójában. A bejelentésnél közölni kell az esemény idejét, pontos helyét (út, tér, házszám), azt, hogy milyen körülmények között, mi történt, mi a sérülés, és mennyi a kár becsült mértéke. A káreseményt, illetve annak bekövetkezését a helyszínen észlelő tanúk adataira is szükség van ilyenkor, valamint a hatósági (rendőrségi) intézkedést lezáró hivatalos feljegyzést, jegyzőkönyvet, határozatot és fényképfelvételt is mellékelnünk kell a kár­esemény helyszínéről. Fontos, hogy a káreseménynél sérült alkatrészeket meg kell őrizni a kárrendezés végleges befejezéséig. Ezt utóbbit, több, általunk megkérdezett autószerviz szerint, gyakran nem teszik meg az ügyfelek, így elesnek az esetleges kártérítéstől.

Korábban már írtunk arról, hogy a kormány döntése alapján Miskolc 1 milliárd 350 millió forintot kap általános működési támogatásként, ami a város kieső iparűzési adójának 75 százaléka. Ez az összeg szabadon felhasználható, vagyis arra a területre fordíthatja az önkormányzat, ahol a legnagyobb szükségét látja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban emlékeztetett rá, hogy tavaly ötszázalékos gazdasági csökkenés volt a pandémia miatt, amit mindenki megszenvedett. Úgy fogalmazott, döntésük arányos és méltányos. Hangsúlyozta akkor: mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki a polgármester, a kormány pártpolitikától függetlenül támogatja a települések működését. Korábban már dr. Kiss János miskolci miniszterelnöki biztos is felvetette lapunknak adott interjújában, hogy ebből az ­extra pénzből többek között az úthálózat javítását és fejlesztését is lehetne finanszírozni.

Érdemi válaszok nélkül

Megkérdeztük az útjavításokban illetékes Városgazda Nonprofit Zrt.-t, hogy mikorra tervezik a kátyúzást Miskolcon, ám kérdéseinkre nem kaptunk választ.

(A borítóképen: Kátyúk Miskolcon, a Hajós utcán)


https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/miskolc-135-milliard-forint-tamogatast-kap-az-orban-kormanytol-5430139/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában