Együttműködés

2021.07.17. 18:30

Játszva programoznak

Informatikai képzést tartanak a szlovák–magyar határ mindkét oldalán egy programnak köszönhetően.

20210715 Miskolc Az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásának keretében, partnerségben a Via Carpatia EGTC-vel, valamint Kassa várossal (Mesto Košice) közös projektet valósít meg az „Általános- és középiskolások informatika oktatásának javítása a határ két oldalán” pályázatban. a pályázatról sajtótájékoztatót tartottak a Miskolci Egyetemen. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Képen: Lupkovics Levente és Lupkovics Gergő - Lego programozók

Fotó: Kozma István

Az általános és középiskolás tanulók oktatását segíti az a projekt, amelyben mostantól az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter együttműködik partnerségben többek között Kassa városával és a térséggel. A képzés nem titkolt célja az informatikai pálya népszerűsítése.

Két junior fejlesztő is bemutatót tartott, Lupkovics Levente és Lupkovics Gergő, a Miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola diákjai a Wedo 2 és a Spike projekteket mutatták be a résztvevőknek. A Lego robotok programozása nekik már tényleg gyerekjáték.

A szlovák partnerek az országukban bevezetett utazási korlátozások miatt nem lehettek jelen személyesen a Miskolci Egyetemen lévő KIP Központban, így webkonferencián keresztül vettek részt a programban.

„Kassa és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe. A digitális készségek terén hatalmas hiányosságok tapasztalhatók, a digitális írástudatlanok aránya magas, a digitális kompetenciák szintje alacsony” – mondta Bárdosné dr. Soós Viktória, az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter ügyvezetője.

A projekt fő célja, hogy Kassa megye és Borsod-Abaúj-Zemplén diákjainak fejlődjenek a digitális kompetenciái és az ehhez szükséges készségeik. A Lego Education eszközeinek segítségével 8 és 14 év közötti diákok gyakorlatorientált kurzusokon tanulhatják meg a programozás alapjait.

Heti rendszerességgel

„Egy programozó az ideje nagy részét azzal tölti, hogy egy bonyolultnak látszó feladatot apró lépésekre bont, majd ezeket a lépéseket megvalósítja a programozás eszközeivel, és ezekből építi össze a komplex rendszert.” Erről Szabó István, az Infoklaszter Navigátor programjának vezető mentora beszélt. – Az ehhez szükséges algoritmikus gondolkodás és rendszerszemlélet az élet minden területén nagyon hasznos, így ezeknek az elsajátítása azoknál a gyerekeknél is fontos, akik nem feltétlenül informatikai pályán képzelik el a jövőjüket – hangsúlyozta Szabó István.

A diákok a tanév során heti rendszerességű foglalkozásokon vehetnek részt. Kassán mindemellett egy interaktív tantermet is kialakítanak. Az Infoklaszter 14 általános és középiskolával kötött együttműködési megállapodást.

(A borítóképen: Lupkovics Levente és Lupkovics Gergő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában