Szlovák lakosok

2021.07.05. 09:09

Itt laknak, Kassán dolgoznak

Van olyan határ menti, magyar település, ahol egy év alatt 60 százalékkal nőtt az ott élők száma.

Hegyi Erika

20190712 Tornabarakony fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Edelényi járás faluképek.

Fotó: Ádám János

Három megyénkbeli település is szerepel azon falvak között, amelyeknek a lakossága a legnagyobb arányban nőtt az elmúlt egy évben. Kiderült, a jelentős növekedést az okozza, hogy a határ menti településekre előszeretettel költöztek be az elmúlt években szlovák állampolgárok. Sokan közülük nem jelentkeztek be új lakhelyükre, azonban a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak, hiszen egyébként nem tudtak volna ingázni a határzár miatt. Mára az északi határ mentén fekvő falvak szinte Kassa peremvidékei lettek, de a messzebb található településeken is laknak szlovákiai magyar vagy szlovák családok. Hogy miért választják hazánkat lakhelyül? Több okot is felsoroltak az érintett települések polgármesterei.

Megépült az út

Kékeden az itt élők száma egy év alatt 189-ről 266-ra nőtt, ami 40 százalékos növekedést jelent. Maczega Márton polgármestertől megtudtuk, a szlovák állampolgárok 2008-2010 körül kezdtek magyar falvakat keresni. Ennek két jelentős oka volt. Az egyik, hogy azok a szlovák állampolgárok, akiknek az ősei vagy rokonai Kékeden laktak valamikor, kötődésük okán szerettek volna visszaköltözni. A másik, hogy 2013-ban elkészült a Kékedet a határ túloldalán lévő Abaújnádasddal összekötő út, amellyel Kassa elérhetősége 45 kilométerről 18-ra rövidült. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy Kéked gyönyörű természeti környezetben fekszik, a csend és a jó levegő is vonzza a beköltözőket.

– Örülök a szlovák állampolgároknak, hiszen a megvásárolt ingatlanokat felújítják, a portájukat rendben tartják, sőt új házakat is építenek. Kékeden megugrott az ingatlanok iránti kereslet. Felső-Kéked 90 százaléka szlovák állampolgár, a teljes lakosságnak pedig több mint az egyharmada. Számukra a magyarországi ingatlanok azért is előnyösek, mert olcsóbbak, mint a kassai lakások, és mivel ők euróban kapják a fizetésüket, még többet ér a pénzük. Azonban épp a megnövekedett keresletnek köszönhetően Kékeden is megugrottak az árak, van 20-30, sőt 50 milliós eladó ingatlan is – tette hozzá a polgármester.

Felfedezték

Tornabarakony néhány éve még ott volt azon települések listáján, melyeket az elnéptelenedés fenyegetett. Ma azonban folyamatosan nő az itt élők száma. Molnár János polgármester lapunknak elmondta, egyre költöznek be a faluba azok, akik korábban üdülőnek használták a házukat. Közöttük vannak szlovák és magyar állampolgárok is. Akad olyan család is, amelyik a csok segítségével vásárolt házat, Komárno mellől pedig egy apa érkezett két fiával, most újítják fel a házukat. Jelenleg a település összetétele úgy néz ki, hogy van 3 tősgyökeres barakonyi, 3 beköltöző és még 10-12 ember, akinek máshol is van ingatlana, de életvitelszerűen itt él. Van még 10 család (20 ember körülbelül), akik csak hétvégi háznak használják az ingatlanukat.

– Úgy szoktuk mondani, hogy a kassaiak hazaszaladnak meglocsolni a virágokat – tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy egy idős férfi nemrég adta el a házát egy szlovák házaspárnak, akik Szepsibe járnak majd dolgozni, és a vállalkozásuk egy részét is áthozzák Barakonyba. A polgármester azon gondolkodik, hogy érdemes lenne pályázati támogatással egy kisboltot nyitni a faluban, csak még nem talált rá vállalkozót.

Beilleszkedtek

Pányokon ugyanaz a helyzet, mint Kékeden. A járvány ideje alatt hivatalosan is bejelentkeztek a korábban ingatlant vásárló szlovák állampolgárok. Így az itt élők száma egy év alatt 60-ról 104-re nőtt, tudtuk meg Menyhért Gergely polgármestertől.

– A Pányokon élők közel fele szlovák állampolgár, de közöttük szlovákiai magyarok is vannak. Többen életvitelszerűen itt laknak, mások hétvégi háznak használják a megvásárolt házat. A beköltözők jól beilleszkedtek a közösségbe, és örülünk nekik, hiszen a megvásárolt ingatlanokat rendbe teszik, ami a falukép szempontjából mindenképpen kedvező. A növekvő kereslet miatt az ingatlanárak itt is megugrottak, 10 millió forint alatt már nemigen találni – fogalmazott a polgármester.

(A borítóképen: Tornabarakony igazán festői környezetben lévő kistelepülés, nem csoda, hogy a határon túlról is megnövekedett az érdeklődés az ingatlanok iránt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában