hajléktalanok

2021.07.20. 07:00

Ismét megjelentek a hajléktalanok Miskolc főutcáján

Nem filmbeli élmény, hanem valóság: a jó idő beköszöntével megemelkedett az utcán életvitelszerűen élők száma.

Balogh Csilla és Ujlaki Attila

20210714 Miskolc Hajléktalan riport, Sok a hajléktalan és kéregető Miskolc belvárosában, főutcáján. illusztráció Fotó: Ádám János/ÁJ, Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

A jó idő és a járvány csitultával bevezetett enyhítések előcsalogatták a hajléktalanokat, akik ismét megjelentek Miskolc főutcáján, illetve a város több részén is hajléktalantáborok alakultak ki. Napközben kevesebben, este viszont kettesével-hármasával is táboroznak egy-egy padon üldögélve és iszogatva, kéregetve, inzultálva a járókelőket.

Miskolcon, a szakemberek becslése szerint csaknem 600 hajléktalan ember élhet, akik közül 450 ember részesül intézményi ellátásban, majd 150 ember pedig utcai gondozás alatt áll. Ők nem akarnak bemenni a szállásokra. A leggyakrabban tőlük hallott indok: „a szállók nem biztonságosak” vagy „sok ott a zsivány”. Akadnak olyan közterületen élő hajléktalanok is, akik szabad férőhely esetén sem tudnak bejutni a szálláshelyekre. Róluk azt mondják, hogy összeférhetetlenek. Sokan közülük külterületi övezetekben, hétvégi telkeken húzzák meg magukat, de vannak olyanok is, akik a város frekventáltabb helyeire vonulnak.

Minden történet más

A járványügyi lazítások nyomán a város főutcáján is egyre több hajléktalan jelenik meg. A Szinvapark közelében az egyik padon már messziről látszik a nagy kockás nejlonzsák, amit egy nyugdíjas férfi szorongat. – Engem az uzsorások vertek át. Van egy kis nyugdíjam, de nem sok. Abból nem tudom kifizetni a lakbéremet. A menhelyre nem akarok bemenni a „zsiványok” miatt – mondja. A Pátria parkolójában tanyát vert Stefanovics István négyszeres ifjúsági cselgáncs-Európa-bajnokként mutatkozik be. – Nincs mitől félnem, de „az aszalói cipósokkal nem tudok mit kezdeni, hátulról támadnak” – meséli, s közben mutatja a fején frissen összevarrt sebet. A férfi ágya már régóta a nedves beton. – Tudnék éppen hol lakni, van saját lakásom, de az unokatestvéreim ott laknak. Nem tudom őket kirakni onnan, a szállón lakó „zsiványokat” meg nem szeretem. Enni tudok, mert a közeli presszóban ezzel-azzal megkeresem a betevőre valót – mondja.

A megkérdezett járókelőknek, illetve környékbelieknek többnyire az a gondja a hajléktalanokkal, hogy szeméthegyeket hagynak maguk után az utcán, nyilvános helyeken vécéznek, leszólítják a járókelőket, pénzt és ételt kunyerálnak, megbotránkoztatva, zavarva, sokszor zaklatva vagy félelemben tartva az ott lakókat.

A hajléktalanok egyik legfelkapottabb helye az Újgyőri főtér és környéke. Attila, aki az egyik, térhez közeli utcában lakik, úgy emlékszik, hogy a helyzet pár évvel ezelőtt kezdett el rohamosan romlani. „Egyre több és több, a város perifériáján élő ember vert sátrat a tér közelében. Nem velük van bajunk, hiszen ők is emberek, hanem azzal, amit itt már hónapok óta művelnek. Az minden határon túlmegy!” – meséli Attila. – A fiam 16 éves. Ilyen állapotok mellett nem merem elengedni este sehova sem – fűzi hozzá Attila.

Egyre több szemét, kéregetés

Gyakran áldatlan állapotok uralkodnak a szeméttárolók környékén is. – Nincs olyan kuka vagy tároló, amit a guberálók ne tudnának kinyitni. Mindent felfeszítenek. A számukra haszontalan szemetet szétszórva a földön hagyják. Szerintem ez közegészségügyi szempontból is veszélyes, a zárak kijavítása pedig komoly összegbe kerül, amit nekünk, lakóknak kell megfizetnünk – panaszolja egy asszony.

Egy Győrből Miskolcra érkezett járókelő meglátása szerint a borsodi megyeszékhelyen több hajléktalan embert lehet látni az utcákon, mint a folyók városában, ami rendezettebb és tisztább is. „Engem kifejezetten zavarnak a hajléktalanok, pláne akkor, ha kéregetnek. Úgy látom, hogy a hajléktalanok semmit sem tesznek azért, hogy kikerüljenek abból a méltatlan helyzetből, amiben vannak. Nem szívesen adok nekik pénzt, helyette inkább ételt nyújtok oda, amit már többször is visszautasítottak, mondván, hogy az nekik nem kell. Úgy veszem észre, hogy a hajléktalanok sokszor még rá is játszanak a kiszolgáltatottságukra azért, hogy segítséget kapjanak. Ráadásul sok fiatal van köztük, akik ha megfürödnének, akkor dolgozni is el tudnának menni, de büdösek. Nem csoda, hogy nem kapnak munkát” – jegyzi meg a győri asszony.

– A hajléktalanok egy része saját hibájából került méltatlan helyzetbe, másik része pedig önhibáján kívül – véli egy nyugdíjas éveiben járó miskolci tanár, aki szerint a jelenleginél erőteljesebb központi és szakmai törekvés lenne csak képes rendezni a hajléktalanság ügyét. – Bővíteni kellene a szociális hálózatot, és enyhe fokú erőszakot is lehetne alkalmazni annak érdekében, hogy a hajléktalanok igénybe vegyék az intézményesült ellátást, nem utolsósorban emberségesebb bánásmódot és több megértést érdemelnének ezek az emberek. Nálam mindig van apró. Van, aki tudja ezt, s már el is várja, hogy adjak – teszi hozzá a volt tanár.

Tájékoztatás kell

Beáta ambivalensen viszonyul a hajléktalanokhoz – Nem tudhatjuk, ki miért és hogyan került ilyen helyzetbe – mondja. – Az emberi sorsok felől nézve a hajléktalanok bennem elsősorban szánalmat keltenek, szívesen adok nekik pénzt. Az viszont nagyon zavar, ha valaki erőszakos. Úgy gondolom, hogy a hajléktalanság ügye társadalmi jelenség, mindannyian felelősek vagyunk a másikért. Idén kevesebb hajléktalant látok, és inkább csak a bevásárlóközpontok környékén, ami talán annak is köszönhető, hogy többször került elő ez a téma az utóbbi időben. Éppen ezért szerintem a tájékoztatás lehet az egyik legcélravezetőbb módszer a hajléktalanok meggyőzésére. Ha emberként szólítják meg őket, akkor bizonyára megértik, hogy nem szégyen igénybe venni a szolgáltatásokat, hiszen ezek az ellátórendszerek az ő érdekükben jöttek létre – vélekedik Beáta.

(A borítóképen: Hajléktalan a miskolci belvárosban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában