továbbtanulás

2021.07.30. 16:05

Indul az egyetemi pótfelvételi

Még vannak állami ösztöndíjas helyek a Miskolci Egyetemen.

Hegyi Erika

2020722 Győr Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld KA Ponthatárok kihirdetése a Széchenyi István Egyetemen

Forrás: MW

Fotó: Huszár Gábor

Augusztus 8-án éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. Hozzátette, a pótfelvételin azok próbálhatnak bejutni az egyetemekre, akiket az általános eljárásban egyetlen képzésre sem vettek fel, vagy idén nem is jelentkeztek sehová.

Csak egy képzésre

A pótfelvételi eljárás során kizárólag egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni, ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít. A jelentkezést legkésőbb augusztus 8-án éjfélig hitelesíteni kell ügyfélkapun keresztül, vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. A jelzett időpontig minden egyéb előírt dokumentumot is fel kell tölteni. Érdemes arra figyelni, hogy a határidő munkaszüneti napra esik.

A felsőoktatási intézmények a pótfelvételi hirdetményében jelzik, ha alkalmassági, gyakorlati vagy felvételi vizsgát írnak elő. Ugyanitt közlik a vizsga időpontját is, az idő rövidsége miatt külön behívólevelet általában nem küldenek. A ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki, ekkor dől el, kit vettek fel a pótfelvételiben az általa megjelölt képzésre.

A már meghirdetett képzések esetében a ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22- én meghatározottnál, és általánosságban sem maradhat el az alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontos jogszabályi minimumtól.

Újabb esély

A 2021. évi pótfelvételiben meghirdetett szakokról szóló tájékoztatás és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a felvi.hu honlapon olvashatók. A felvételt nyert jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézményüktől kapják meg augusztus 31-ig.

Az általános eljá­rásban közel 102 ezren, a tavalyinál 11 százalékkal többen mérettet­ték meg magukat

Schanda Tamás

Schanda Tamás emlékeztetett: az általános eljárásban közel 102 ezren, a tavalyinál 11 százalékkal többen mérettették meg magukat. A jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre. Az első körből kimaradók számára a pótfelvételi teremt esélyt az egyetemekre való bekerülésre. A magyar fiatalok ilyen módon is egyre több helyen folytathatják tanulmányaikat állami ösztöndíjas képzéseken.

Minden képzést

A pótfelvételi alkalmával meghirdetett képzések csütörtök este váltak nyilvánossá.

A július 22-ei ponthúzás alkalmával Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az Északnak elmondta, minden szakot meg tudnak hirdetni, de érdemes figyelni a lehetőségeket, hiszen állami ösztöndíjas helyek is lesznek azok számára, akiket nem vettek fel egyik megjelölt képzésre sem, vagy nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe.

A Miskolci Egyetemen lesznek ösztöndíjas képzések a műszaki, az informatikai, a gazdaságtudományi, a tanárképzés területén, és a gyógypedagógia és a szociális munka szakokra is lehet majd jelentkezni ebben a formában. Ez nagyon jó hír azoknak, akik nem tudtak, de szeretnének bejutni az egyetemre.


Új képzés is indul

A Miskolci Egyetem pénteki közleményéből kiderül, hogy államilag támogatott helyekre is várja a jelentkezéseket. Az intézmény új szakokat is indít szeptembertől.

Kazincbarcikán vegyészmérnököket képeznek majd nappali és levelező munkarendben is.

A Miskolci Egyetem minden olyan képzést meghirdet, ami a korábban lezárult általános felvételi eljárásban szerepelt, vagyis amelyek esetében meghúzták a ponthatárt.

Állami ösztöndíjas

Alap, osztatlan és felsőoktatási képzésben az alábbi képzési területekre lehet jelentkezni állami ösztöndíjas helyekre:

– informatika,

– műszaki,

– egészségtudomány,

– gazdaságtudományok,

– pedagógusképzés, osztatlan tanárképzés,

– természettudomány

– és a szociális munka alapszakon.

Több hallgató

A Miskolci Egyetemre idén összesen 4774 diák jelentkezett, ami több mint 10 százalékos növekedés a 2020-as eredményhez képest. 2624 kandidáló jelölte meg első helyen az intézményt. A normál eljárásban, állami ösztöndíjas képzésre 1763 fő (2020-ban 1635 fő), önköltséges képzésre 441 fő (2020-ban 355 fő) nyert felvételt. Eddig összesen 2204 hallgatót vett fel az egyetem, ami 214 fős (több mint 11 százalékos) többlet 2020-hoz képest.

Karonként az országos átlaghoz illeszkedően alakultak az egyes képzések ponthatárai. Az egyetem mesterképzésein viszont kimondottan magasak lettek a felvételi ponthatárok, írja közleményében az intézmény.

(A borítóképen: Akinek sikerült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában