időjárás

2021.07.16. 14:00

Hőségriadó után vagyunk, de nem múlt el a kánikula

Kicsit enyhül a káni­kula, de érdemes felkészülnünk a forróság következő táma­dására.

Fotó: Ádám János

Fagyi, jégkrém, jéghideg üdítő. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy – többek között – ezekkel az eszközökkel próbálják átvészelni a hőségriadó legforróbb napjait.

Az indiaiak viszont azt tartják, hogy minden élőlény, így az ember is része a természetnek, és igyekeznek azzal a lehető legnagyobb összhangban élni. A tevékenységeiket vagy az étrendjüket is az adott évszakhoz igazítják, de még a színek, az illatok vagy a zenék megválasztásakor is figyelembe veszik a mindenkori körülményeket.

Ennek a természetközeli életmódnak rendkívül gazdag irodalma van, a leghíresebb talán a cirka 8400 versből álló Csaraka-szamhita című gyűjtemény. A szerző, Csaraka szerint magasabb energiaszintre, jobb egészségre és hosszabb életre számíthat az, aki megfogadja a műben olvasható ajánlásokat. Ugyanezt vallják az indiaiak is, akik évezredek óta mesterről tanítványra, apáról fiúra örökítik át ezt az ősi tudást.

Egy próbát megér a dolog

Nyáron értelemszerűen hűtenünk kell a szervezetünket – és józan paraszti ésszel azt gondolhatnánk, hogy ezt a legegyszerűbben hideg ételek és italok fogyasztásával tehetjük meg. Bármilyen jól is esik egy fagyi vagy a behűtött üdítő, ezek a pillanatnyi megkönnyebbülés után tulajdonképpen ártanak.

Alacsony hőmérsékletük révén ugyanis csökkentik az emésztés hatásfokát – ahogy az indiaiak mondják, kioltják az emésztés tüzét, az úgynevezett agnit. A rossz emésztés pedig számos betegség kialakulásában szerepet játszhat, de ha ez nem is történik meg, mindenképpen túlsúlyt okoz.

Indiában éppen a fentiek miatt jóval kíméletesebben oldják meg a hűtést – például az évszaknak megfelelő édes, fanyar, kesernyés vagy lédús, ugyanakkor zsírokban szegény ételek fogyasztásával. Szinte bármilyen mennyiségben jöhetnek a gyümölcsök, főként a barack, a dinnye, illetve később a szilva és a szőlő. Hasonlóan jótékony hatású a banán.

A citrusfélék szintén logikus választásnak tűnnének, mégsem ajánlottak, mivel magas savtartalmuk révén melegítenek – kiválthatók azonban a lime-mal, amiben jóval kevesebb a sav. Javasoltak a saláták és a nyers levesek is, főként olyan zöldségekből, mint a cukkini, a brokkoli, a padlizsán, a kígyóuborka vagy a spárga. Akad néhány semleges hatású zöldségféle is, mint például a sárgarépa, a zöldborsó vagy az édesburgonya – ezek, mivel se nem hűtenek, se nem melegítenek, télen-nyáron változatosabbá tehetik az étrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában