kánikula

2021.07.09. 16:45

Hőhullám, vízosztás, vörös kód

Péntek éjfélig biztosan marad a meleg és a hőségriadó.

Petri Nóra

20210621 Győr Hőség, meleg időjárás Képen: aszfaltozás az Eőrsy Péter utcában, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Több a baleset, kevésbé tudunk koncentrálni, valamint az idősek és a krónikus betegek is nehezen viselik ezt a napok óta tartó nagy hőséget. A folyadék-utánpótlás, főleg a vízivás most valóban életet menthet.

Az úton lévőkre is gondolnak, a MÁV és a Volán is oszt ásványvizet több helyen az utasoknak.

Mennek a mentők is

„Maximális kapacitással dolgozunk ilyenkor, és sokkal több riasztást is kapunk ebben a melegben” – nyilatkozta Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa. – Több a megbetegedés, főként az idősebb korosztályban, a krónikus betegségben szenvedőknél, akiket ez a meleg gyakorta jobban megvisel. Megszaporodik a közlekedési balesetek száma is, hiszen csökken az emberek koncentrációs képessége.

Akinek ilyen körülmények között is muszáj a napon lennie, védje a fejét és a napnak kitett bőrfelületeit. Ezt javasolja a szakember, aki szerint ilyenkor a gyerekeknél is elengedhetetlen kiegészítő a sapka vagy a kalap, ha végképp nem tudjuk elkerülni velük a tűző napot. Hasznos lehet még vizes kendő használata is, ami szintén védheti a fejünket. „Azonban amint tudnak, azonnal menjenek árnyékos vagy klimatizált helyre!” – hangsúlyozta.

Nincs öt perc...

A mentőszolgálat szakembere szerint is elengedhetetlen a folyadékpótlás, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, főleg az idősek, gyerekek és krónikus betegek esetében.

„A kevés folyadék nagyon sokféle rosszullétes tünetet okozhat ebben a hőségben, amit kellő mennyiségű víz elfogyasztásával lehet ellensúlyozni, megelőzni – tette hozzá. – Nagyon remélem, hogy erre már nem kell senkinek a figyelmét felhívni, hogy nincs „csak öt percre berohanok valahova”, vagyis sem gyermeket, sem felnőttet, sem háziállatot nem hagyhatunk az autóban, még lehúzott ablakkal sem, hiszen nagyon rövid idő alatt felmelegszik a gépjármű, amint leáll a motor. Nagyon remélem, hogy ilyenekre már nem lesz példa”– tette hozzá Leskó Diána.

Szerdától életbe lépett a vörös kód is, így minden szociális intézmény köteles befogadni a hajléktalant és mindenki mást, aki a hőség miatt bajba jutott. Az utcai ellátószolgálat munkatársai ilyenkor még inkább figyelnek a hajlék nélkül élőkre. A bajba jutott hajléktalanok segítését egy diszpécserszolgálat is ellátja. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében is a +36 46 530 268-as telefonszámon hívható a régió diszpécserszolgálata.

Úton, vasúton

A fővárosban és a nagyobb vidéki pályaudvarokon, így Miskolcon is ásványvizet oszt utasainak a MÁV a hőségriasztás ideje alatt. A Volánbusz is készült a kánikulára, munkanapokon 12 és 14 óra között a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon osztanak ásványvizet az utasoknak.

(A borítóképen: A szabadban dolgozók számára elengedhetetlen a folyadékpótlás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában