Veszélyeket rejt

2021.07.06. 17:30

Hatalmas bérek ígérete alakítja a munkaerőpiacot

A megyénkbeli vendéglátók a magas bérek mögötti veszélyeket is ismerik.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Felborzolta a kedélyeket az a nemrég napvilágot látott hír, hogy a Balatonnál a szakácsok havi egymillió forintot is kereshetnek. A magyarázat szerint a forgalmas üdülőhelyeken 20-30 százalékkal emelték a fizetéseket, a szakácsok pedig azért kérhetnek akár havi egymillió forintot is, mert ők nem kapnak a fizetésük mellé borravalót, ahogy a felszolgálók. Igaz, ekkora fizetést csak kevés étterem engedhet meg magának, szerepelt a hírben.

Csalóka

Utánanéztünk, milyen fizetésre számíthatnak a szakácsok, ha most szeretnének elhelyezkedni. Az egyik állásportálon böngészve kiderült, a szakemberhiány meglehetősen komoly lehet, mert 1718 szakácsot keresnek hazánkban, igaz, néhány külföldi ajánlat is van közöttük.

A balatoni lehetőségeket áttekintve megtudtuk, hogy bár az egymilliós havi fizetés valóban túlzásnak tűnik, de az egyik siófoki, nagy forgalmú, vízparti étterem 600-800 ezer forint havibérért keres szakácsot. Igaz, csak a nyári szezonra, szeptember végéig, viszont a munkakör betöltéséhez elegendő egy-két év munkatapasztalat. Balatonkeresztúron nettó 500 ezer forintot fizetnének a jelentkező szakácsnak, Révfülöpön pedig bruttó 550-600 ezret.

Kerestünk miskolci állás­ajánlatot is. Egy hotel szakácsot keres, de csak annyit írnak, hogy versenyképes fizetést adnak, aminek összege közös megegyezésen alapul. Egy másik vendéglátóhelyen 1350-1450 forint órabért ajánlanak. Havi 15 napot kell dolgozni, reggel 7 órától délután 5 óráig. Osztottunk-szoroztuk, és kiderült, ez havi 217 ezer 500 forintos bért jelent.

Az egyik Tokaj környéki étteremben érdeklődtünk (kérték, a nevüket ne írjuk meg), ahol megtudtuk, az egymilliós fizetésről szóló hírek igencsak csalókák.

– A járvány utáni nyitáskor nálunk is volt béremelés, de hatalmas béreket nem tudunk adni, hiszen azt nem tudjuk kitermelni – fogalmazott az étterem egyik vezetője. – Nálunk bruttó 350 ezer forintot keresnek a szakácsok, és ezt reálisnak is tartják. Voltak a környéken olyan munkavállalók, akik elmentek egy-egy szezonra a Balatonhoz, de az volt a tapasztalatuk, hogy reggeltől estig dolgoztatták őket, szabadnapok nélkül, végül annyira kimerültek, hogy a kórházban kötöttek ki. Amikor pedig az ott kapott bérüket elosztották a ledolgozott órák számával, kiderült, hogy közel ugyanannyi órabért kaptak, mint itthon – jelezte a vezető. Hozzátette: a vendéglátásban az is gyakran előfordul, hogy nem jelentik be a munkavállalókat. Ahol így dolgoztattak, bértámogatást sem kaptak a járvány miatt, tehát a dolgozók még attól a pénztől is elestek.

Nem reális

Deutsch Miklós, a miskolci Calypso étterem tulajdonosa sem tartja reálisnak a szakácsoknak ígért egymillió forintos fizetést.

– Számomra megdöbbentő volt ez a hír. Tudni kell, hogy teljesen más a Balaton, mint egy átlagos város. Ott két-három hónapig dolgoznak, magas árakkal, és lehetséges, hogy a tulajdonos magasabb fizetést is tud adni a dolgozóknak. Azt el tudom képzelni, hogy egy színvonalon felüli szállodában a séf keres ennyit, de a szakácsok semmiképpen. Annyit véleményem szerint nem tudnak kitermelni az éttermek. Ennek a hírnek csak az a veszélye, hogy ezt hallva a szakácsok vérszemet kapnak, és hatalmas igényekkel ülnek le tárgyalni – fogalmazott Deutsch Miklós.

Hozzátette: kollégáitól hallott olyan esetről is, hogy a munkavállalókat felvették a Balatonhoz magas fizetéssel, majd nyár végén, az elszámoláskor azt mondta a tulajdonos, hogy sajnos nem tud annyit fizetni, amennyiben megállapodtak, mert nem volt jó a szezon.

Kivártak

A vendéglátás problémáit világította meg lapunknak korábban Szalári István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozók Érdekképviseleti Szervezetének elnöke. Mint mondta, a Covid miatti zárások alatt a vendéglátásban dolgozók egy része szakmát váltott. Sokan ugyanis kockázatosnak tartották az ágazatot, hiszen a vírus miatt a jövő is bizonytalanná vált. A dolgozók egy része a Dunántúlon keresett munkát a magasabb fizetés reményében. De olyanok is akadnak, akik egy kicsit rájátszottak a kialakult helyzetre, és a nyitás után nem helyezkedtek el rögtön, arra számítva, hogy a komolyabb munkaerőhiány miatt magasabb bért tudnak majd kiharcolni. A magasabb fizetések azonban beépülnek az árakba, amit a vendégeknek kell megfizetniük, fogalmazott az elnök.

(A borítóképen: Sok szakácsot keresnek a munkaadók ezekben a hetekben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában