projekt

2021.07.16. 18:30

Földvárakra sokat költöttek

Biztonságosabbak és denevérbarátabbak lettek a barlangok, láthatókká váltak a földvárak.

Tóth Balázs

Fotó: TB

Harmincnyolc barlang és hét földvár biztonságosabbá és bemutathatóvá tételén dolgozott az elmúlt években a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). A két programra az Európai Uniótól 380, illetve 180 millió forintot nyert a szervezet, amely csütörtökön Felsőtárkányban mutatta be a projektek eredményeit.

Tanösvények segítenek

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az utóbbi tíz évben 78 milliárd forint érkezett a nemzeti parki igazgatóságokhoz, élőhelyek és élettelen környezet megóvására, rehabilitálására, az értékek bemutatására is fordították a pénzt. Jelentősen nőtt az ökoturisztikai létesítmények látogatása, a regisztrált nemzeti parki kirándulások harmada barlangi túra. Idén a karsztok és barlangok nemzetközi évét tartják. Több száz földvár található az országban, ezek mind védettek. A BNPI hetet tett bemutathatóvá régészeti feltárás után a növényzet gyérítésével, tanösvények kialakításával.

Szántósi Rafael, Felsőtárkány polgármestere kifejtette, jól működnek együtt a BNPI-vel, amely hasznos tevékenységet végez a településen. Szeretnének minél több turistát fogadni, az önkormányzat is népszerűsíti a BNPI rendezvényeit.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója kifejtette, a barlangok és denevérek védelme már a negyedik ütemben folytatódott. Biztonságosan megközelíthetővé vált a Szeleta-barlang, Szilvásváradon pedig megújult a Szalajka-völgyi információs épület. A borsodi földvárak közül a bükkzsérci, a cserépfalui, a sajónémeti, illetve a dédesi Verepce-bérc került be a programba.

(A borítóképen: Több tucat barlang található a Bükkben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában