Fejlesztés

2021.07.28. 17:09

Felfedezésre váró terület

Több mint harmincmillió forintból újították fel az Ivánka vendégházat a Gyepes-völgyben.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az egykoron munkásszállóként üzemelt ingatlant újították fel az Arló és Járdánháza határán nyíló Gyepes-völgyben. A harminc millió forintos külső és belső rekonstrukció, valamint a négymillió forintos tárgyi eszköz beszerzés után a szakemberek abban bíznak, hogy nem csak a környéken élő turisták lesznek kíváncsiak a természet szépségére, hanem távolabbról is ellátogatnak Ózd környékére.

Vonzó magyar erdő

Az avatóünnepségen elhangozott, hogy a pandémiás időszak mindent átrendezett a világban. A külföldi utazások, kikapcsolódás helyett, előtérbe kerültek a hazai értékek. Az erdei kirándulások, a vidéki kikapcsolódások.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében országszerte már több mint hetven pihenőházat újítottak fel. Most értek el olyan területekre, amelyek nem feltétlen a leginkább felkapott részeken találhatóak, sokkal inkább felfedezésre váró területeket kívánnak vonzóvá tenni vele.

– A Heves-Borsodi dombvidéken valósult meg ez a több mint harmincmillió forintos fejlesztés – fogalmazott a szalagátvágás előtt Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. – A beruházással nem titkolt szándékunk, hogy a környék egyedülálló, pazar természeti kincseire hívjuk fel a kirándulók figyelmét. A látogatóknak mostantól lehetőségük nyílik arra, hogy az egész napos fáradalmaikat a felújított Ivánka vendégházban, kényelmes körülmények között pihenjék ki. Tizenegy évvel ezelőtt az Egererdő Zrt csapata mert egy nagyot álmodni. Megálmodtuk az Észak magyarországi ökoturisztikai hálózat stratégiáját, aminek az alapterveit akkor el is készítettük. Egyben természetesen nem lehetett minden ötletet kivitelezni, de az elmúlt évtizedben több elemét is sikerült megvalósítani.

Érdemes rájuk áldozni

Dörnyei Kristóf, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program vezetője az átadás kapcsán kiemelte: a program ugyan 2013-ban indult, de az elmúlt 3-4 esztendő rendkívül aktívan telt a felújítások terén. 73 turistaház kapott támogatást, de jelenleg is folyamatosan zajlanak a felmérésék és igyekeznek kiválasztani azokat az ingatlanokat, amelyekre érdemes anyagi szempontból is áldozni. Ilyen volt az Ivánka vendégház is.

– Ózdi emberként, ózdi fiatalként számunkra a Gyepes mindig a kirándulásról, a kikapcsolódásról szólt – utalt vissza az évtizedekkel ezelőtti időkre Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Egy-egy kiemelt napon százak jártak ide kirándulni, főzni és kerékpározni. Képviselőként kifejezetten örülünk, hogy egy Csipkerózsika álom után a környék jelentőségét sikerül újra fogalmazni. Akár turisztikai, akár gazdasági, akár más szempontok figyelembe vételével. Számunkra nagyon fontos volt, hogy a két nagy turisztikai tesztináció, az aggteleki és a bükki nálunk valahogy összeérjen. Rajtunk keresztül történjen az átjárás, legyen indok itt megállni, szétnézni. Ehhez most ismét közelebb kerültünk.

Tizennégy vendégágy

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: az Egererdő Zrt. jóvoltából az egykori munkásszálló új funkciót kapott, amely most már bárki számára elérhető. A kor követelményeinek minden szempontból megfelel a felújított Ivánka pihenőház. Társalgóval, közös fürdővel és tizennégy vendégággyal várja a turistákat, az erdő és a természet szerelmeseit.

(A borítóképen: Az egykori munkásszálló pihenőház lett a Gyepes-völgyben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában