Projekt

2021.07.28. 20:00

Épülhet a gyorsvasút Kassáig

Megszületett a megállapodás, hogy gyorsforgalmi vasúti hálózat épülhet Miskolc és Kassa között.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

A Miskolc–Kassa gyorsvasút projekt megvalósítását elősegítő együttműködési megállapodást írt alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Kassa Megyei Önkormányzat július 27-én, kedden, sajtótájékoztató keretében, Hidasnémeti vasútállomásán. Ennek eredményeképpen egy gyorsforgalmi vasúti hálózat épülhet a két megyeszékhely között. Ez óránként 20-30 kilométeres sebességgel gyorsítaná meg a Kassa–Miskolc között közlekedő vonatokat.

Közös hagyományok

A megyei közgyűlés elnöke a két megyei önkormányzat közös munkáját elevenítette föl.

„A két megye partnerségének legfontosabb eszköze a 2013-ban életre hívott Via Carpatia EGTC” – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. „Ezzel a közös intézménnyel két olyan régió együttműködésének bázisát hoztuk létre, amely közös történelmi, kulturális és nyelvi hagyományokat köt össze. Az Interreg Szlovákia–Magyarország és a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna határon átnyúló együttműködési projektekben is partnerek vagyunk. Az együttműködés létrejöttének előkészítésében, a fejlesztési területek meghatározásában nagy szerepet vállalt az Észak-Magyarországi Fejlesztési Zrt. A mai nap egy újabb mérföldkő. Aláírásunkkal vállaljuk, hogy azon dolgozunk, hogy a két megye székhelye közötti vasúti pálya és vasúti közlekedés fejlesztése megtörténjen, valamint a Miskolc–Kassa közötti vasúti személy- és áruszállítás aránya ütemesebben növekedjen, jelentősen csökkentve ezzel a közúti személy- és áruforgalmat és a környezetszennyezést.”

Fontos közlekedésfejlesztés

A Kassa Megyei Önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy Szlovákia második legnépesebb városa számára miért kulcsfontosságú a fejlesztés.

„Kassa megye szomorú elsőbbséget élvez a legkevesebb gyorsforgalmi út és autópálya számában: 37 kilométerről van szó. A teljes forgalom – a teherforgalommal együtt – a másod- és harmadosztályú utakon zajlik. Ezért fontosnak tartom, hogy különös figyelmet szenteljünk a közlekedés teljes fejlesztésére megyénkben, és munkahelyeket teremtsünk” – mondta Rastislav Trnka. „Nagyon örülök, hogy itt az Európai Unió keleti régiójának határszakaszán, ahová kevesebb befektetés érkezik, partnerre találtunk Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezetésében. A mai nappal elindulhat egy folyamat, ami a jövőben nemcsak Kassát és Miskolcot, hanem a régióban élőket is közelebb tudja hozni egymáshoz.”

Gazdasági fejlődést hozhat

Az Észak-Magyarországi Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója a szervezet küldetéséről beszélt, amely a régió gazdasági, kulturális és társadalmi fellendítése.

„Fejlesztési projektek életre hívása a feladatunk az infrastruktúra, a környezetgazdálkodás, a turizmus, a kutatás-fejlesztés és a sport területein” – foglalta össze Sántha Gergely. „Ezek nemcsak ígérik, hanem el is hozzák az észak-magyarországi régió régóta várt fejlődését és felzárkóztatását a nyugati országrészhez. Ezt a fejlődést viszont csak úgy tudjuk tartóssá tenni, ha a régióhoz kapcsolódó és stratégiai fontosságú partnereket is sikerül beazonosítani és együttműködni velük. Feltett szándékunk, hogy a Miskolc–Kassa gyorsvasút projektet a lehető leghamarabb elindítsuk, és néhány éven belül mindannyian tudjuk élvezni ennek a fejlesztésnek – a régió lakóinak, munkavállalóinak életminőségére és a régió gazdasági potenciáljának javítására gyakorolt – a jótékony hatását.”

(A borítóképen: Rastislav Trnka és Bánné dr. Gál Boglárka írta alá az együttműködési megállapodást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában