személygépjármű-felelősségbiztosítás

2021.07.28. 14:00

Emelkedtek az autók biztosítási díjai

Átlag négy százalékkal nőtt a személygépjármű-felelősségbiztosítás díja.

20210706 Nyíregyháza Hármas karambol a Kállói úton Három gépkocsi ütközött össze Nyíregyházán, a Kállói úton, a Kamilla utca közelében. Összesen négyen utaztak a járművekben, amelyeket a városi hivatásos tűzoltók áramtalanítottak. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

Forrás: MW

Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ

Az idei év első negyedévében tovább emelkedtek a személyautó-tulajdonosok terhei: többet kellett kötelező biztosításra fizetniük, mint egy évvel korábban. Más járműkategóriákban viszont 1–10 százalékos csökkenés következett be.

A fővárosban magasabb

A pandémia alatt, a kijárási tilalmak idején jelentősen csökkent az autóhasználat, ezzel együtt a káreseménnyel járó balesetek száma. Az autótulajdonosok erre gondolva a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjainak csökkenésére számítottak, ám ez nem így történt. Országos átlagban 4 százalékkal emelkedtek a tarifák, az átlagos díjak 44 ezer forintról 46 ezerre nőttek az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közzétett kgfb-elemzéséből.

A mintegy 1800 forintot elérő emelkedés a budapesti személygépkocsi-szerződések díjainak jelentős növekedéséhez köthető. Mert míg a vidéken számontartott 3 millió 306 ezer 153 kgfb-szerződés esetében 3 százalékos volt a tarifaemelés, addig a fővárosban regisztrált 608 ezer 732 személyautó után 9 százalékkal magasabb díjtételeket számoltak a biztosítók.

Vidéken így átlag 40 ezer 988 forintba került a kötelező, szemben a fővárossal, ahol elérte a 72 ezer 320 forintot. Az MNB elemzése rávilágít arra, hogy a kárráfordítás csökkenése megállni látszik, ugyanakkor tovább nyílt az olló a díjak és a károk alakulása között. Az adóhatással és a károk kiegyenlítésével korrigált index ugyanis azt mutatja, hogy a 2016. január és 2021. január közötti időszakban a kötelező felelősségbiztosítás díja 45 százalékkal emelkedett, miközben a kárrendezésre csupán 3 százalékkal többet fizettek ki a biztosítók.

A személygépkocsikkal szemben minden más járműkategóriában mérséklődtek a kgfb-átlagdíjak: a taxik és a buszok után például 10 százalékkal, a teherautók és motorkerékpárok után pedig 5-2 százalékkal kevesebbet kell most fizetni, mint egy évvel korábban.

Az MNB értékelése szerint az 1–10 százalékos díjcsökkenésben szerepet játszhatott a jegybank 2020 szeptemberében kiadott körlevele, amely a biztosításmatematikai szempontból megalapozatlan pótdíjak és kiárazó tarifák felülvizsgálatára hívta fel a biztosítókat. A taxik és a kisebb méretű buszok állománydíjának jelentősebb mértékű esése mögött értékelésük szerint a koronavírus miatt kialakult közlekedési szokások változására adott biztosítási reakciók állhatnak.

A kgfb-díjszabás változásától azonban akár lényegesen is eltérhetnek egyes biztosítók ajánlatai – hívta fel a figyelmet az MNB. Ezért javasolják, hogy az ügyfelek az évfordulók közeledtével széleskörűen tájékozódjanak az aktuális tarifákról.

(A borítóképen: Amikor szükség van rá, minden pénzt megér a biztosítás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában