CastleExpo

2021.07.21. 18:30

Élményt nyújt a kastély

Átadták a Kastélytörténeti Élménypontot a szirmabesenyői Szirmay-kastélyban kedden.

Balogh Csilla

Bodnr Krisztn, Csbr Katalin s dr. Virg Zsolt

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepélyes keretek között adták át a szirmabesenyői Szirmay-kastélyban a Kastélytörténeti Élménypontot egy, a magyar–szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében. A CastleExpo elnevezésű projektben egyedi Kastélytörténeti Élménypontokat hoztak létre 8 műemlék épületben a magyar–szlovák határ két oldalán a térség turisztikai vonzerejének növelésére.

Interaktív kiállítótér

– Összekötjük azt, amit hajdan elválasztottak – mondta Csöbör Katalin. A Fidesz– KDNP miskolci országgyűlési képviselője hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy a pezsgő kultúrájú szirmabesenyői kastély is részese a programnak, s bízom abban, hogy a Kastélytörténeti Élménypontok jelentősen hozzájárulnak majd a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez, és újabb lendületet adnak majd a gazdaság, a kereskedelem, a kultúra és a sport terén megvalósuló együttműködéseknek.”

Büszke vagyok arra, hogy a szirmabesenyői kastély is részese a programnak – Csöbör Katalin

A kiválasztott épületek egy-egy termében hiteles levéltári kutatásokon alapuló, ugyanakkor korszerű, kreatív, 21. századi, interaktív kiállítóteret hoztak létre. Az egy-egy termet felölelő tárlat teljes körű ismeretet és élményt nyújt az épületek történetéről. A minikiállítás megismerteti a látogatókkal az egykori birtokosokat, hétköznapjaikat és ünnepeiket, érdekes életmódjukat, a hozzájuk kötődő anekdotákat és legendákat. A „Vörös rák a kerti padon – a szirmabesenyői Szirmay-kastélyban Szinyei Merse Pál is festett” című kiállítás nyílt meg.

Számos festményt inspirált

– Szinyei Merse Pál sok időt töltött ebben a kastélyban.

A település és a környék számos festményét inspirálta. Bízom abban, hogy a kiállítás hozzájárulhat a kastély teljes egészének megújulásához – mondta Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere. Ez a kiállítás is, csakúgy, mint a többi, egységes installációs és grafikai koncepció mentén valósult meg, helyszínenként egyedi megoldások ötvözésével.

A 18. század elevenedik fel

A kastélyt a gróf Szirmay család a 18. század közepén építtette. Igazi fénykorát a 19. század végén élte, amikor Szirmay Alfréd gróf lakott itt. Vendégei festők és művészek voltak. Ebből a korból több festmény is fennmaradt az épületről.

– Ezt a korszakot idézzük fel a kiállítással a település kulturális központjának szánt épületben. Családtörténeti adatokkal, életmódtörténeti érdekességekkel, játékokkal elevenítjük fel a Szirmay grófok egykori életét – mondta Virág Csaba művészettörténész.

(A borítóképen: Bodnár Krisztán, Csöbör Katalin és dr. Virág Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában