Államilag támogatott

2021.07.06. 16:00

Eljött a diákmunka ideje

Festenek, irattároznak vagy épp sót takarítanak a diákok nyári munkaként a megkérdezett önkormányzatoknál.

Hajdu Mariann

20210210 Sopron Kevés munka a diákoknak. Képen: Grubits Gergely és Tukovits Balázs diákmunkás Fotók: Máthé Daniella MD Kisalföld

Fotó: MW

Az idén nyáron is kipróbálhatják magukat a diákok a munka világában. Július 1-jén indult az állam által támogatott program a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok számára, mindehhez a kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít. Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók az önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam.

A program minden évben nagy siker a diákok körében a Miskolci járásban is, de mint megtudtuk, az idén nem mindenhol. Az egyik településen például egyetlen jelentkező sem akadt, a diákok inkább a helyi vállalkozásokat választották. „Sajnálom, mert lett volna munka a hivatalban és az önkormányzat intézményeinél, főleg felújítási munkák”, mesélte az egyik kisebb település vezetője.

Harsányban is kevesebben jelentkeztek idén, tudtuk meg Bihari Lajosné polgármestertől, bár itt is lett volna munka az önkormányzatnál. A jelentkező 4 diák nem marad munka nélkül, a harsányi sópincében kapnak munkát, hogy mihamarabb nyithassanak a turisták és a helyben élők számára.

– Abban segítenek majd a fiatalok, hogy leszedik a sót, ami eddig a barlang falát díszítette, mert egy új technikával szeretnénk a sókoncentrátumot elérni a pincében, hogy hatékonyabb legyen. A diákok abban is segítenek, hogy ezeket a sódarabkákat megtisztítják – mondta a polgármester.

Nyékládháza önkormányzata mintegy 30 fiatalt foglalkoztat a nyári diákmunkaprogramban – tájékoztatott Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere. Mint megtudtuk, a program évek óta sikeresen működik a városban, a fiatalokat az önkormányzati fenntartású intézményekben foglalkoztatják.

Többen a polgármesteri hivatalban, az óvodában, a művelődési házban és a városgondnokságon töltik ezeket a heteket.

– A fiatalok például irattároznak, parkgondozást végeznek, vagy könyvtári dokumentumokat rendeznek. Úgy gondolom, hogy minden részt vevő félnek van módja a program eredeti előnyeit élvezni: a diákok zsebpénzhez jutnak, az intézmények pedig olyan feladatok ellátására kapnak értékes munkaerőt, amire nem futja a kapacitásukból – tette hozzá a polgármester.

– 80 diák jelentkezett nyári munkára a városban – mondta Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. Kétfelé osztva, júliusban és augusztusban dolgoznak. Besegítenek kisebb rendezvények megvalósításába, kerítést festenek, az épületek belső tisztításában, festésében vesznek részt.

– Szeretik a diákok ezt a lehetőséget, ők pedig nagy segítséget nyújtanak az önkormányzatnak – jegyezte meg a polgármester.

(A borítóképen: Diákok munkában. Ha az önkormányzat a foglalkoztató, az állam fizeti munkabérüket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában