beruházás

2021.07.28. 11:30

Elindult a 37-esen a munka

Kedden már marták az aszfaltot, emiatt váltott irányban engedték a forgalmat.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Az arra közlekedők már tapasztalhatták az elmúlt napokban, hogy elindult a kivitelezés a 37-es számú főút négysávosításának a gesztelyi körforgalom utáni szakaszon. Az út jobb felőli, vagyis Szerencs irányába tartó oldalán már napok óta lezárták a külső kapaszkodósávot, ugyanis elkezdték az útpálya melletti rézsű megbontását, a humuszréteg felszedését.

Forgalomirányítással

Ez eddig nem okozott jelentős fennakadást a forgalomban, azonban kedden reggel elkezdték a sáv padkájának felmarását is, emiatt pedig az emelkedő tetején váltott irányban engedik a forgalmat, ami már okozott némi torlódást. Persze erre a beruházásra is igaz az, hogy a kivitelezés ugyan kellemetlenségekkel jár, azonban az elkészült fejlesztés kárpótolja majd az autósokat.

Közben a Gesztely és Hernádkak közötti körforgalom körül is dolgoznak, felszedték a talajréteget és kavicsot, homokot terítenek, illetve a zajvédő fal egy részét is visszabontották, hiszen itt egy többsávos turbókörforgalom épül meg a kivitelezés végére. Ezenkívül három egysávos körforgalom épül: az újharangodi, a Taktaharkány–Legyesbénye és a bekecsi csomópontban. Az újharangodi csomópont előtt mintegy 500 méter hosszon – kísérleti jelleggel – RoadMesh acélhálót építenek be az aszfaltburkolatba, amely gátolja a nyomvályúképződés kialakulását, és a burkolatban jelentkező repedések áthidalására is alkalmas, így növelve a burkolat élettartamát.

A beruházás alapkövét június 30-án tették le, azonban ekkorra már túl voltak a lőszermentesítésen és fakivágáson, és elvégezték a régészeti feltárásokat is. Illetve folyamatban volt a kerítések és reklámtáblák áthelyezése, a csomópontok átépítéséhez szükséges terelőút humuszolása, a hidak építésénél a szádolás is. A tervek szerint még idén kötőrétegig megépülhet a teljes jobb pálya, a hozzá tartozó párhuzamos utakkal, vízelvezetéssel, hidakkal és a csomópontokkal együtt.

A munkálatok 2023-ban fejeződnek be, az elkészült szakaszt a növénytelepítési munkákat követően helyezik majd forgalomba. A szakasz kivitelezési munkáit a Duna Aszfalt Zrt. végzi nettó 21 milliárd forint értékben.

A térségben külön projekt keretében a He-Do Építő Zrt. a 37. sz. és 38. sz. főutak találkozásánál meglévő csomópontot új körforgalmi csomóponttá építi át kerékpárút-átvezetéssel. Az egysávos, négyágú körforgalomból Szerencs, Tarcal, Sátoraljaújhely és a Sárga Borház irányába lehet majd kihajtani.

(A borítóképen: Az út Szerencs felé tartó jobb oldalán épül az újabb két sáv)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában