ezt írtuk anno 2001-ben

2021.07.14. 07:30

Eladhatatlan a termés

A ráfordításuk sem térül meg a kajszitermelőknek. Feladnák.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az átvételi ár nem haladja meg a száz forintot, sőt helyenként a hatvanat sem – ezt panaszolták a sárgabarack-termelők az Észak-Magyarország 2001. július 13-i számában. Nem mindenki járt rosszul a gyümölccsel: Miskolcon 300 forintot, egyes fővárosi üzletekben 500 forintot is elkérnek kilójáért.

Nemcsak a termelőknek, de a felvásárlóknak is elegük lett: szinte lehetetlen az eladás. Az egyik Gönc környéki gazda arról panaszkodott: bár nincs az országban megfelelő mennyiségű gyümölcs, mégis rájuk rohad minden.

A lap összeállításában megszólalók azt vázolták, hogy csak ront a helyzeten, amiért a cikkben is megnevezett nagy gyümölcslégyártó sem a hazait használja, hanem külföldről hozza a szirupot.

Csomagolni kellene

Árnyalta a képet a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács főtitkárának mondandója: szó sincs arról, hogy ne lehetne a kajszibarackot eladni. Kevesebb ugyan a termés, de jó a minőség. Minőségtől és mérettől függően 120 és 250 forint között van a barack kilónkénti felvásárlási ára, ehhez azonban válogatni, csomagolni kell a gyümölcsöt, árut kell belőle csinálni. Ez az ár már fedezi a termelő ráfordításait, s ha a tájékozatlanok valótlan híresztelésekkel nem verik le a kajszi árát, akkor megfelelő összegért adhatják el a termést a termelők és felvásárlók is – fogalmazott.

(A borítóképen: Nem elég, hogy barack, árut kell csinálni belőle, hogy eladható legyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában