tartós hőség

2021.07.28. 08:00

Citromsárga riasztás és vörös kód csütörtökig

Záporra, zivatarra számítani lehet, de nagy esőzés vagy komoly vihar nem várható megyénkben.

20210708 Miskolc Életképek a kánikulában Miskolc belvárosában, ahol 42 Celsius fokot mutatott az MVK hőmérője kora délután. Meleg, hőség illusztráció Fotók: Ádám János/ÁJ, Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

A tartós hőség miatt két megyére szerdára is kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: az északi, északnyugati tájak kivételével szerdán is nagy területen 27, délkeleten 29 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Emiatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést. Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fe­jér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

„Nálunk az előző héthez képest melegedett az időjárás, újabb hőhullám érte el megyénket. Keddre, szerdára, csütörtökre citromsárga, azaz elsőfokú, a legenyhébb figyelmeztető előrejelzés van érvényben a hőségre vonatkozóan. Az igazán nagy meleg inkább a déli, délkeleti országrészt érinti. Péntekig a többnyire napos, száraz idő lesz jellemző. Egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, de heves esőzés nem várható” – tájékoztatta az Északot Erdődiné Molnár Zsófia meteorológus.

Ezekben a napokban érdemes odafigyelni a fokozott folyadékbevitelre. Megyénkben pedig jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben a száraz meleg miatt, így az erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani. Idén már 6425 szabadtéri tűzeset volt az országban, amelynek során 7600 focipályányi terület égett le a tűzoltók megfeszített védekezése ellenére.

Közben kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriadót figyelembe véve július 27-e 8 órától július 29-e 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első – áll a közleményben.

(A borítóképen: Figyeljünk a fokozott folyadékbevitelre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában