Olimpia Brisbane 2032

2021.07.23. 18:30

Az ötödik harmadszor

Két napja köztudott, hogy az ausztráliai Brisbane rendezheti a 2032-es nyári olimpiai játékokat.

Kolodzey Tamás

Fotó: AFP

A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 138. kongresszusán vált hivatalossá Tokióban, és a voksolásnak megfelelően így az ötödik kontinens – 1956, Melbourne és 2000, Sydney után – harmadszor ad majd otthont ötkarikás viadalnak.

Nem volt kihívója

Korábban hosszú procedúra, rengeteg látogatás, felmérés és tárgyalás után választották ki a majdani házigazdát. A nyertes érthetően örült, a vesztesek pedig többnyire megsértődtek, és a sebeiket nyalogatták. Fájlalták, hogy milliókat, milliárdokat dobtak ki az ablakon – például Isztambul eddig ötször került az elbukott városok közé –, a NOB éppen ettől akarta megkímélni a kandidálókat, amikor bevezette a meghívásos rendszert. A szervezet már februárban jelezte, hogy Brisbane-t favorizálja, majd a végrehajtó bizottság júniusban konkrét javaslatot tett a leendő helyszínre, ennek következtében a határozat formális körülmények között született meg, Ausztrália harmadik legnagyobb városának ugyanis gyakorlatilag nem volt kihívója.

A NOB a jelölési mechanizmus során csupán a kontinentális elvet nem kaszálta el, így Európát Amerika, Amerikát Ázsia, Ázsiát újra Európa, Európát megint Amerika, Amerikát pedig Ausztrália követi (sorrendben 2012 óta: London, Rio de Janeiro, Tokió, Párizs, Los Angeles, Brisbane). Afrika eddig nem rendezett olimpiát, ezért várható, hogy 2036-ra felteszi a kezét (a szakértők a legtöbbször Kairót, Fokvárost, Johannesburgot és Dakart említik), így kontinensünkre várhatóan csak 2040-re térhet vissza a Földünkön legnagyobb érdeklődéssel kísért versenysorozat.

– A döntés részleteiről itt, Melbourne-ben egyelőre még keveset tudok – írta Facebook-üzenetében az Ausztráliában élő és dolgozó egykori miskolci FIFA-játékvezető, Fábián Mihály, aki hozzátette: – A televíziós csatornák természetesen első hírben közölték a NOB határozatát, és az interneten utánanéztem: a lapok elektronikus kiadásai a címlapjaikon számoltak be a Tokióból érkező hírről. A The Guardian például tűzijátékos képeket közölt és örömittas helyi lakosokat fotózott.

(A borítóképen: Thomas Bachnak, a NOB elnökének a bejelentése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában