üzemanyagárak

2021.07.29. 20:00

Aranyáron mérik már a benzint

A szakértő szerint még az üzemanyagok ára emelkedni fog, de a végtelenségig nem nőhet.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Hetek óta borzolja a kedélyeket, hogy magas az üzemanyag ára. Ha drága a benzin és a gázolaj, akkor tulajdonképpen mindennek felszökik az ára, hiszen minden terméket szállítani kell. Ráadásul itt a nyári utazások ideje, amikor a családok is útnak indulnak. Bizony meg kell gondolni, milyen messze legyen az úti cél. Az elmúlt héten végre csökkentek az üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj átlagára is 4 forinttal lett kevesebb, szerdán pedig nem változtattak ezen. Így az átlagárak újra 450 forint alatt vannak.

„Ez leginkább annak köszönhető, hogy a Brent olaj hordónkénti ára 70 dollár alá esett néhány nap alatt”, írja a holtankoljak.hu.

Spekulációk

Az üzemanyagárak akkor kezdtek emelkedni, amikor nőtt az olaj ára és gyengült a forint. Tehát már több mint egy éve, jelezte az Észak-Magyarországnak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Kifejtette: az olaj ára pedig hol fölfelé, hol lefelé mozog, attól függően, milyen spekulációk vannak mögötte. Mivel az olajár körülbelül harmada a teljes üzemanyagárnak, a leértékelődés erősen hat rá. A forint árfolyama pedig a napokban is gyengül, már több mint 361 forint egy euró. A harmadik tényező, hogy a benzin árának nagyobb részét az állami adók teszik ki, melyek viszont nem csökkennek.

Az olaj árát meghatározó spekulációkról szólva a szakember kifejtette: az olajpiac már 20 éve így működik. Ennek pedig az az oka, hogy az azonnali piac, ahol az olajat ténylegesen forgalmazzák, meglehetősen kis forgalmú, a határidős piac viszont, ahol a spekuláció zajlik, nagy forgalmat bonyolít. Így kevés mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árat. Az ár pedig a hírekre reagál.

– Például ha az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) megegyezik, hogy növeli a kitermelést, ahogy most legutóbb döntött, akkor az a kérdés, hogy erre a spekuláció mit mond: ez túl sok vagy túl kevés. Most utoljára azt mondta, hogy túl sok, emiatt elkezdett esni az ár. Ebben az is közrejátszott, hogy a delta-variáns terjedése miatt arra számítanak, hogy mégsem lesz olyan intenzív a fellendülés, mint azt korábban gondolták. Tehát úgy tűnik, kevesebb olajra lesz szükség a korábbi becslésekhez képest, az olajkitermelést viszont növelték. Más spekulációk az emelkedés mellett szólnak, tehát attól függően nő vagy csökken az olaj ára, hogy melyik irányzat kerül túlsúlyba – magyarázta a vezérigazgató.

Minden drágul

Az üzemanyagárak természetesen hatnak a gazdaságra, tette hozzá. Első körben azonnal hatnak a fogyasztói árindexre, amit mi inflációnak hívunk. Részben amiatt, mert az üzemanyag-fogyasztás a teljes fogyasztási kosár 13 százalékát teszi ki, tehát jelentős a súlya. Vannak áttételes hatások is. Ha az üzemanyag ára emelkedik, akkor minden, amit szállítani kell, drágul. Minden importált termék, ami messziről jön, de a belföldi termékek is, csak azok kevésbé, mivel kisebb a szállítási költség. Ezek megjelennek az élelmiszerárakban, az alapanyagárakban, a késztermékek árában, de akár a gyógyszerárakban is. A Kínából érkező termékek árát az emeli, hogy a tengeri szállítás költsége egy év alatt több mint a négyszeresére nőtt, mutatott rá a szakember.

A megoldás

Hogyan változnak az üzemanyagárak a jövőben? – kérdeztük. Molnár László úgy fogalmazott: le-föl, le-föl, de összességében enyhe emelkedést mutatnak majd. Hordónként száz dollár környékén valószínűleg magától is megáll az ár, mert akkor az Amerikai Egyesült Államokban újra beindul a palaolaj kitermelése. Azalatt nem éri meg. Magyarországon maximum 500 forintig emelkedhet az üzemanyagok ára, vetítette előre a vezérigazgató.

Megjegyezte, látszólag megoldást jelenthet a problémára az elektromos gépkocsik elterjedése, akkor viszont az áram, valamint az áramot előállító gáz ára szökhet a magasba.

Az igazi megoldást az hozhatná, ha a megújuló energia tárolására találnának valamilyen megoldást a szakemberek. A kutatások már folynak, de kell még vagy 10 év, amíg kifejlesztik a megfelelő technológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában